Vymazal (Piráti): Pokuty za držení omamných látek nemohou nahradit prevenci

21.08.2019 17:36

Policie ČR a Celní správa nasadila během uplynulých dvou týdnů stovky svých zaměstnanců kvůli kontrolním akcím na hudebních festivalech Hip Hop Kemp a Let It Roll. Novinkou byla tento rok také přítomnost chromatografu a akademiků z Ústavu chemie ochrany životního prostředí VŠCHT Praha, kteří testovali složení zabavených rekreačních psychotropních látek.

Vymazal (Piráti): Pokuty za držení omamných látek nemohou nahradit prevenci
Foto: Piráti
Popisek: Tomáš Vymazal

“Škoda jen, že jsou nové technologie využívány k rozšiřování repertoáru represivních opatření, a ne k ochraně veřejného zdraví, například k testování psychotropních látek v kontextu harm reduction,” komentoval situaci poslanec Pirátů Tomáš Vymazal, který je expertem strany na drogovou problematiku.

„Během obou zmíněných festivalů bylo zkontrolováno přes 9 tisíc osob a více než 7 tisíc vozidel. V 316 případech policie zaznamenala držení malého množství omamné a psychotropní látky. Těchto 316 lidí se prohřešilo tedy pouze tím, že si do areálu hudebního festivalu vzali psychotropní látku v malém množství. Represe tedy byla ve větší míře aplikována vůči lidem, kteří měli u sebe psychotropní látku pravděpodobně pouze pro osobní potřebu, ačkoliv je Česká republika známá svou pokrokovou legislativou, která neperzekvuje užívání psychotropních látek. Z hlediska koncepčního řešení drogové problematiky by bylo efektivnější informovat účastníky o zásadách bezpečnějšího užívání všech psychotropních látek i jeho potenciálních rizicích,“ popisuje další možný přístup Jana Michailidu, garant programového bodu Psychotropní látky.

„Pro policii se jedná o levné body, ale přínos takových akcí je z dlouhodobého pohledu minimální. Příští rok budou návštěvníci jen o něco vynalézavější a černý trh mezitím vesele bují dál,“ říká Vymazal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…