Vysloužil (KDU-ČSL): Bude dalším v pořadí Bělorusko?

27.02.2014 19:46

Běloruský režim se začíná obávat importu „ukrajinské revoluce“.

Vysloužil (KDU-ČSL): Bude dalším v pořadí Bělorusko?
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

„Majdana v Belarusii nebudět“. Tyhle slova nedávno prohlásil běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Běloruský prezident označovaný za posledního diktátora v Evropě začíná být poněkud nervózní,  a možná se začíná obávat podobného scénáře, který proběhl na Ukrajině.

Prezident, který byl již několikrát po sobě  „demokraticky zvolen po běloruském způsobu ve svobodných prezidentských volbách“ je u moci již od roku 1994. Zvláště „výrazně“ současný prezident zvítězil ve volbách v roce 2010, kdy protikandidáti získali jen několik procent. Opozice prohlásila volby za zmanipulované a vyvolala protesty včetně demonstrací. Dne 19 prosince 2010 policejní složky rozehnaly demonstraci 60 000 občanů nespokojených s výsledkem zmanipulovaných voleb. Protesty opozice byly  bezpečnostními složkami vládnoucího režimu tvrdě potlačeny  a posléze bylo  na 600 demonstrantů zmláceno a uvězněno, včetně několika   opozičních kandidátů na prezidenta. Opozice v Bělorusku  byla takřka rozprášena.

O nepokojích v roce 2010 po prezidentských volbách se prezident Lukašenko ve stejné souvislosti vyjádřil jako o možném Majdanu, který byl  bezpečnostními  složkami  podle prezidentových slov  „zvládnut i bez použití vody a plynu“.

Opozice v Bělorusku se neakceschopná a vůbec není podobna ukrajinské opozici. Podobný vývoj jako na Ukrajině nelze předpokládat. Společnost  v Bělorusku je odlišná. Není tak rozpolcená jako na Ukrajině.  Bělorusové jsou většinovým národem, Rusové tvoří jen 11 % obyvatel.

Bude se opakovat podobný scénář jako na Ukrajině? Chce velká část obyvatel Běloruska „do Evropy“? Zatím podobnému vývoji  nic nenasvědčuje.

Bělorusko je součástí celní unie s Ruskem a Kazachstánem. Proto o přidružení k EU zatím nemůže být řeči.

Ze slov prezidenta Lukašenka pronesená 23. 2. 2014 na recepci  před veliteli  bezpečnostních složek při příležitosti svátku Dnu obránců vlasti a ozbrojených sil Běloruské republiky,  čiší tvrdé odhodlání „bránit republiku a pořádek“. Prezident nedopustí jakoukoliv destabilizaci Běloruska už v počátku. Z toho plyne, že jakýkoliv náznak protestů ihned krvavě potlačí,  a nebude otálet se zásahem, jako svržený prezident Ukrajiny Viktor Janukovič. Odhodlání jak vidno Alexandrovi Lukašenkovi nechybí, ale v nedávné době byly svrženy také podobné autoritativní režimy jako je Libye či Egypt.

Případná další revoluce v Bělorusku hrozí přerůst v obrovský konflikt s Ruskem s nedozírnými následky.

„Naše země se podobá vězení“, tak mi skupina mladých Bělorusů odpověděla vloni na mou otázku, jak se jim žije v Bělorusku, s nimiž jsem se setkal na jednom velkém nejmenovaném rockovém festivalu v ČR. „U nás v Bělorusku by něco takového nebylo možné uspořádat. Neváháme utratit velké peníze za cestu do ČR, abychom mohly tento svátek rockové muziky vidět“. Pro rockera, za kterého se považuji, je to nepředstavitelné, a jsem rád, že mým domovem je ČR.

Mgr. Ing. Petr Vysloužil

  • KDU-ČSL
  • kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kdu.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…