Vystrčil (ODS): GDPR - Nepřipravenost a nejistota

26.05.2018 18:17

Také se Vám již stalo, že v souvislosti s nákupem například pračky prostřednictvím internetu vám následně začaly samy od sebe automaticky chodit nabídky na výhodný nákup sušičky na prádlo, ledničky apod., anebo vám dokonce najednou z ničeho nic někdo zatelefonoval a zeptal se, zda nemáte zájem o výhodný spotřebitelský úvěr?

Vystrčil (ODS): GDPR - Nepřipravenost a nejistota
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Většina lidí asi již alespoň takto nepřímo zaregistrovala, že pro podnikání a dobrý obchod začíná mít znalost osobních údajů stále větší význam. Přitom mnohým z nás není příjemné, když je množství různých organizací a lidí bez našeho svolení známo, co si kupujeme, kam se chystáme na dovolenou nebo dokonce s jakým rodinným majetkem a rozpočtem disponujeme. V některých případech se může jednat i o narušení našeho soukromí s vážnými důsledky.

Asi tedy není divné ani nesprávné, že se nás stát snaží před zbytečným únikem a zneužíváním našich osobních údajů ochránit a činí tak například i prostřednictvím přijímaní zákonů a dalších pravidel.

V současné době to máme u nás v ČR zařízeno tak, že základním zákonem, který o nás v oblasti ochrany osobních údajů pečuje, je zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Bohužel zároveň platí, že celá řada různých subjektů zákon 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů příliš nedodržuje a přitom za to není postihována.

Protože nejsme v Evropě svým laxním přístupem k ochraně osobních údajů nijak výjimeční, rozhodla se Evropská unie udělat alespoň trochu pořádek a v roce 2016 bylo schváleno Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR - General Data Protection Regulation), které vstoupí v účinnost 25. května 2018 a bude platit jednotně ve všech členských zemích Evropské unie.

Ze strany Evropské unie by se v tomto případě jednalo v podstatě o čin chvályhodný, KDYBY. Kdyby „Sobotkova“ a následně „Babišova“ vláda včas reagovaly odpovědným a logickým způsobem.

Česká republika totiž měla od schválení GDPR více než dva roky na to, aby se na období, kdy GDPR vstoupí v účinnost, připravila.

Bohužel se tak nestalo, Česká republika zaspala a nyní v květnu 2018 je situace pro naše GDPR dotčené subjekty tristní až zoufalá. Doslova „pět minut po dvanácté“, tj. teprve v dubnu 2018 Ministerstvo vnitra konečně připravilo finální návrh prováděcího zákona, který by měl statisícům dotčených subjektů v Česku reálně přiblížit, co se pro naše podnikatele a veřejné instituce díky GDPR v našem právním řádu v ochraně osobních údajů mění. Na poslední chvíli vznikají rozsáhlé a často málo srozumitelné metodiky, organizují se školení a provádějí organizační změny.

Kvůli nečinnosti Sobotkovy a velmi pomalé reakci následující Babišovy vlády tedy vstupuje většina těch, na které GDPR dopadá, a jsou jich statisíce (školy, obce, zdravotnická zařízení, podnikatelské subjekty pracující s evidencemi, seznamy osob apod.), do období nejistoty a nepřipravenosti.

Sečteno a podtrženo kvůli pomalosti a nezodpovědnosti obou vlád byly vytvořeny ideální podmínky pro rozvoj obchodu se strachem. Různé poradenské firmy a advokátní kanceláře to vědí a bez skrupulí nabízí dotčeným subjektům za tučné honoráře „zaručené“ návody na zvládnutí GDPR. Výslednou vzniklou situaci lze dnes snad nejlépe charakterizovat slovy nejprve vystrašit, a potom vyfakturovat.

Pokud tedy dnes vznikají zmatky a nejasnosti a někdo se na tom snaží pořádně vydělat, nenadávejme na Evropskou unii, můžeme si za to především sami. Česká republika měla 2 roky na to, aby se na GDPR připravila. Neutěšený současný květnový stav „dvouletých“ příprav, který mimochodem stojí soukromé i veřejné subjekty zbytečně vynaložené stamilióny, jsem popsal.

Miloš Vystrčil
místopředseda strany
předseda senátorského klubu

Redakci PL můžete podpořit i zakoupením předplatného. Předplatitelům nezobrazujeme reklamy.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

ČT

Nejste sám, kdo si stěžuje na to, že pořad 168 zkresluje a vytrhuje vyjádření z kontextu. Proč se s tím ale něco nedělá? Lhát by neměli nikde v médiích, ale ČT se navíc nálepkuje jako veřejnoprávní.A myslíte, že je problém jen ve 168? Mě přijde celá ČT dost jednostranná, takže radši koukám na zprávy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Cynická a asociální bezohlednost

21:09 Okamura (SPD): Cynická a asociální bezohlednost

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovanému zvýšení věku odchodu do důchodu