Vystrčil (ODS): Pro unikátní obraz Požírán kravatami jsem získával kravaty v senátu

02.11.2015 22:20

Celkem 128 kravat, 10 šátků a 1 motýlek od členů Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky jsou základem ústředního díla, které láká zájemce na jedinečnou výstavu. Unikátní výtvor s názvem Požírán kravatami je totiž jedním z obrazů výstavy vysočinského výtvarníka Petra Vlacha, která od 5. do 16. listopadu zaplní pod souhrnným názvem Kravaty a růže Předsálí Jednacího sálu Senátu. Vernisáž výstavy, nad kterou převzal záštitu senátor Miloš Vystrčil, je na programu ve středu 4. listopadu od 17.00 hodin.

Vystrčil (ODS): Pro unikátní obraz Požírán kravatami jsem získával kravaty v senátu
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

„Poděkování kromě tvůrce Petra Vlacha patří také asi dvěma desítkám našich kolegyň a kolegů, kteří poskytli dostatek materiálu na ústřední obraz. Měli jsme to s paní poslankyní Janou Fischerovou rozdělené, ona získávala kravaty a šátky ve sněmovně, já v senátu. Petr Vlach pak podle mého názoru odvedl skvělou „práci“ a vytvořil velmi působivé dílo. Vím, že jeho záměrem je v budoucnu obraz vydražit a výtěžek věnovat na bohulibé účely. Moc mu držím palce a věřím, že třeba i výstava v Senátu tomuto záměru pomůže,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil.

Unikátní obraz Požírán kravatami byl již také vystaven na mezinárodní výstavě současného umění Human Rights (Lidská práva), kterou v italském Roveretu uspořádala Nadace Opera Campana dei Caduti. Vlach, jež pochází z Polné u Jihlavy a je v malířství autodidaktik s nevšedním uměleckým nadáním, se jí zúčastnil jako jediný umělec z České republiky už potřetí v řadě. Obraz, na který svými módními doplňky přispěli čeští poslanci a senátoři, vyjadřuje podle slov autora vliv vysoce postavených politiků a úředníků na mírová či válečná dění kdekoli na světě a naprostou bezmoc prostého člověka.

Jde o materiálový obraz opticky přitažlivé ikonické kompozice. V rovině přenesení je dle záměru umělce, jehož vzory jsou americký malíř Jackson Pollock a Němec Gerhard Richter, výrazně politicky a humánně účastný.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…