Vystrčil (ODS): Senát na „modré vlně“

11.04.2019 14:32

Každé 75. dítě se rodí s poruchou autistického spektra. Příznaky se u každého liší v závislosti na typu postižení, mezi ty obecné patří stále se opakující vzorce chování, sociální odloučení a špatné verbální dovednosti. Každoročně se proto 2. dubna na Světový den porozumění autismu lidé oblékají do modré a řada budov je nasvícená ve stejné barvě. Modrá je totiž barva komunikace a sebevyjádření, což jsou oblasti, které činí autistům největší potíže.

Vystrčil (ODS): Senát na „modré vlně“
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Letos se k „modré vlně“ přidal také Senát. Právě ve Valdštejnském paláci v Praze se v pátek 5. dubna uskutečnila konference s názvem „Autismus 2019 – zdravotní, sociální a školské služby“. Odborníci a politici na ní mimo jiné připomněli, že to, co lidé s autismem a jejich rodiny nejvíce potřebují, je porozumění a podpora. A také že je potřeba se zasadit o to, aby mohli vést smysluplný a důstojný život.

Konferenci, kterou zaštítil místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer, spolupořádalo Integrační centrum Sasov (ZDE) na Vysočině ve spolupráci se senátorem Milošem Vystrčilem. O včasné a správné diagnostice, znalosti specifik postižení i odpovídajícím vzdělávání včetně podpory sociálních služeb promluvili například přednost dětské psychiatrie Fakultní nemocnice Motol Michal Hrdlička, předsedkyně pražské organizace Autistik Miroslava Jelínková, ředitelka Integračního centra Sasov Dagmar Zápotočná a její spolupracovníci s konkrétní prezentací výsledků práce centra a dále také například právníci specializovaní na problematiku podpory žáků a studentů s autismem ve školách.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Obdivuji všechny, kteří se jakýmkoliv způsob starají o to, aby u nás služby pro lidi s poruchou autistického spektra fungovaly a rozvíjely se tím správným směrem,“ prohlásil vysočinský senátor Miloš Vystrčil, který dlouhodobě podporuje právě jihlavské Integrační centrum Sasov.

Národní ústav pro autismus v České republice každoročně vyhlašuje osvětovou kampaň „Porozumět autismu“ (ZDE), která se zaměřuje na ucelený program osvětových, vzdělávacích a kulturních aktivit, jež napomáhají zvýšit obecné povědomí lidí o poruchách autistického spektra. Na letošní rok navíc připadá hned několik „autistických“ výročí. Integrační centrum Sasov slaví 15 let fungování, Fakultní nemocnice Motol 20 let od spuštění autistického programu a spolek Autistik – nejdéle fungující organizace na poli autismu v České republice – si letos připomíná čtvrt století existence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.