Wagnerová: Účelové spekulace o pojmu „projev zákonodarce“ je třeba jasně odmítnout

26.11.2013 11:06

Na středečním zasedání Senátu se bude rozhodovat o osudu návrhu senátorů Elišky Wagnerové a Miroslava Antla na zpřesnění imunity u projevů poslanců a senátorů učiněných na půdě Parlamentu, jenž reagoval na korupční kauzu tří ex-poslanců ODS.

Wagnerová: Účelové spekulace o pojmu „projev zákonodarce“ je třeba jasně odmítnout
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Předkladatelka Eliška Wagnerová tak přímo reagovala na verdikt Nejvyššího soudu z července tohoto roku v korupční kauze „udělování trafik“ exposlanců Tluchoře, Šnajdra a Fuksy z ODS. Ty soud svým rozhodnutím vyjmul z pravomoci policistů, žalobců a soudců, a ponechal tedy celý případ bez dalšího řešení. Jak uvedla Eliška Wagnerová „Podnětem k tomu návrhu bylo rozhodování Nejvyššího soudu, které bylo odbornou veřejností vskutku velmi kritizováno. Cílem předkládaného opatření je jednoznačně do budoucna odmítnout nedůstojné a účelové spekulace o tom, co ještě pod pojem „projev zákonodárce” spadá a kde může být tento projev uskutečněn.“

Předkládané opatření jasně stanovuje, že imunita se vztahuje pouze na hlasování a projevy při schůzích Sněmovny a Senátu a na zasedáních výborů, podvýborů nebo komisí.

Při úvodním projednávání návrhu v září 2013 proběhla na půdě Senátu živá diskuse, přičemž někteří senátoři před touto změnou trestního řádu varovali. Klíčové hlasování však Senát čeká ve středu. Poté návrh musí projít nově ustavenou Poslaneckou sněmovnou, u jejíchž členů často není jasné, jak se k návrhu postaví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce