Žáček (ODS): Ministr vnitra se vyhýbá standardnímu mezirezortnímu připomínkovému řízení

17.06.2020 12:30

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 6. 2020 k návrhu poslance Jana Hamáčka na vydání zákona, kterým se mění zákon o Hasičském záchranném sboru České republiky (první čtení)

Žáček (ODS): Ministr vnitra se vyhýbá standardnímu mezirezortnímu připomínkovému řízení
Foto: Archiv P. Žáčka
Popisek: Pavel Žáček

Děkuji za slovo.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, v tomto volebním období se nám zde rozmohla praxe, kdy nám první místopředseda vlády a ministr vnitra předkládá poslanecké návrhy a vyhýbá se tak standardnímu mezirezortnímu připomínkovému řízení. Takové jednání považuji principiálně za špatné a nepřijatelné. Obcházení standardních procesů je podezřelé a nevidím důvod, proč tento postup tolerovat či dokonce aktivně podporovat, navíc když je navrhován zkrácený režim projednání.

Vznáším proto veto dvou poslaneckých klubů, ODS a TOP 09, vůči tomuto postupu. Můžeme se na výborech bavit o obsahu, ale návrh by měl být zamítnut zcela. Pokud nám ministr chce navrhovat zákony, měl by tak činit jako ministr, ne jako poslanec, a měl by se vypořádat s připomínkami rezortu dříve, než přijde s návrhem novely do Poslanecké sněmovny. Až u třetiny zásahů jdou dobrovolní hasiči, které zřizují a platí obce. Dále jsou u dopravních nehod policisté, záchranka a tak dále. Plánuje pan ministr lomeno poslanec, že všem těmto skupinám budou pojišťovny platit veškeré náklady jako profesionálním hasičům? Kolik to bude? A pak je tu skutečná výše nákladů Hasičského záchranného sboru.

Takové otázky návrh poslance a ministra Hamáčka neřeší a zaslouží si proto zamítnutí. Dávám návrh na zamítnutí návrhu zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…