Zahradil (ODS): Federalistická koalice jen zatáhne EU dál na cestě stagnace

21.06.2014 20:55

Frakce Evropských konzervativců a reformistů pojistila pozici třetí největší skupiny v Evropském parlamentu.

Zahradil (ODS): Federalistická koalice jen zatáhne EU dál na cestě stagnace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Frakce Evropských konzervativců a reformistů si pojistila pozici třetí nejsilnější skupiny v Evropském parlamentu. V tuto chvíli sdružuje 68 poslanců ze čtrnácti evropských států. V minulém volebním období byla co do velikosti na pátém místě.

„Tento vzestup dokazuje správný odhad ODS, která stála při založení frakce v roce 2009. EKR bude v následujících letech skutečnou opozicí vznikající velké koalici evropských lidovců a socialistů, na níž se společně podílejí i TOP 09 a ČSSD. Tato federalistická koalice jen zatáhne Evropskou unii dál na cestě současné stagnace,“ varuje Jan Zahradil, 1. místopředseda ODS a poslanec Evropského parlamentu.

„Úspěch EKR lze přičítat i tomu, že frakce vždy důsledně dodržovala zásady vnitřní demokracie a plurality. Její poslanci tak nikdy nemuseli hlasovat podle instrukcí ze sekretariátu nadnárodních politických stran, čímž se EKR odlišuje od lidovců a socialistů. Je proto pochopitelné, že se TOP 09 řídí vůlí kancléřky Merkelové a napadá naši spolupráci s německou stranou Alternativa pro Německo,“ dodává Jan Zahradil.

Jan Zahradil také upozorňuje, že Evropští konzervativci a reformisté odmítají kandidaturu Jeana-Claude Junckera na post předsedy Evropské komise. „Od začátku jsme nesouhlasili s politizací tohoto čistě úřednického orgánu v podobě jakési soutěže kandidátů nadnárodních politických stran. Pan Juncker, kterého podporuje TOP 09 i ČSSD, je jako eurofederalista staré školy pro tuto funkci zcela nevhodný. Rozhodně nebude schopen vnést do EU nové impulsy, pro které se vyslovili voliči v evropských volbách, a provést nezbytné reformy – například v podobě rozvolnění evropské integrace nebo přenesení některých pravomocí zpět na úroveň členských států. Bude-li navržen, EKR jej zcela jistě nepodpoří,“ uzavírá Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.