Zahradil (ODS): Několik alternativních scénářů

22.08.2017 12:02

Komentář Jana Zahradila z Facebooku.

Zahradil (ODS): Několik alternativních scénářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Trocha alternativní historie: co si myslíte, že by se stalo, kdyby před 49 lety u nás Moskva vojensky neintervenovala? Některý z těchto scénářů?

1) Šli bychom cestou Mad´arska, tedy jakéhosi gulášového socialismu s omezenou rolí soukromého podnikání v ekonomice a uvolněnou atmosférou v kultuře. Socialistická orientace by však zpochybněna nebyla, stejně jako vláda jedné strany. Žádné svobodné volby. Zůstali bychom členy RVHP i Varšavské smlouvy.

2) Šli bychom cestou Jugoslávie, tedy ještě silnější role soukromého sektoru v ekonomice, větší nezávislost v zahraniční politice, uvolnění cestování na Západ i práce tam. Možná bychom dokonce vstoupili mezi "nezúčastněné" země a vyvázali se z Varšavské smlouvy. Socialismus by však zůstal oficiální doktrínou, stejně jako vláda jedné strany.

3) Konzervativním silám uvnitř KSČ by se nakonec postupně podařilo vývoj zastavit a zvrátit, za pomoci části bezpečnostního aparátu a ozbrojených složek, avšak bez intervence zvenčí. Normalizace by sice proběhla, ale nebyla by tak tuhá. Atmosféra v kultuře by zůstala volnější.

4) Ještě jiný scénář.

Co myslíte vy?

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi