Zahradil (ODS): Obvyklé osobní výpady od obvyklých podezřelých čekám

06.08.2022 10:53 | Ze sítí

Překlad článku analytika Davida Goldmana k návštěvě Nancy Pelosiové na Tchajwanu, publikovaný na facebookovém profilu

Zahradil (ODS): Obvyklé osobní výpady od obvyklých podezřelých čekám
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

V několika pokračováních ted´ zveřejním překlad čerstvého článku amerického autora Davida Goldmana "Sleepwalking Into War With China" (originál najdete ZDE, je ale v placené sekci).

David Goldman je ekonom, analytik, poradce, investor a sloupkař, jeho podrobný životopis si můžete najít na Wiki. Vybírám: pracoval např. v Reaganově administrativě, potom ve finančním sektoru v Credit Suisse, Bank of America, hongkongské Reorient Group atd. Psal do Wall Street Journal, Commentary, Bloomberg Businessweek atd. Dnes je zástupcem šéfredaktora Asia Times, hojně publikuje na twitteru. Jeho poslední kniha z roku 2020 se jmenuje "You will be assimilated: China´s plan to Sino-form the world".

Text jeho článku komentovat nebudu, závěry si udělejte sami.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Pouze dodám, že čekám obvyklé osobní výpady od obvyklých podezřelých - např. pan Hála ze Sinopsisu a s ním spřízněná média - ve snaze zpochybnit především osobu autora (to bude dost obtížné) či tituly, v nichž publikuje atd. a obhajovat svůj "narativ" ohledně Číny (dlouhodobě podporovaný mj. grantem z National Endowment for Democracy). Počítám s tím, reagovat nebudu, pouze konstatuji, že já nejsem placen ani americkou, ani čínskou stranou (navzdory mediálním spekulacím) a nejsem ani jedné z nich nijak zavázán.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

A nyní už "Sleepwalking Into War With China" neboli "Náměsíčný pochod do války s Čínou", část I:

„Návštěva Nancy Pelosiové na Tchajwanu znamená počátek nové a závažné strategické krize s Čínou. At´ už náhodou nebo záměrně, Bidenova administrativa náměsíčně pochoduje do války s Čínou - rychle, ale ještě ne dost rychle pro většinu republikánských lídrů.

Zatímco USA vyplýtvaly v posledních 20 letech 6000 miliard dolarů v různých neúspěšných vnitrostátních kampaních, Čína soustředila vojenské zdroje na rakety země-moře, moderní letectvo, ponorky a elektronická válečná zařízení na svém pobřeží. Když budeme bojovat s Čínou v jejich námořním teritoriu, pravděpodobně prohrajeme.

Strategický zájem USA a Číny ohledně Tchajwanu je zásadně asymetrický. Čína není národní stát, ale mnohojazyčné impérium. Jen jeden z deseti Číňanů mluví mandarínsky, státním jazykem. Většina mluví jedním z 200 dialektů, podle vládní studie z roku 2014. Čínu drží pohromadě ústřední „výběrčí daní“ v Pekingu a mandarínská byrokracie, momentálně převlečená za Komunistickou stranu Číny. Jediná vzbouřená provincie - za kterou Peking považuje Tchajwan - je precedentem pro další. Mnohokrát ve své dlouhé historii byla Čína roztříštěna mezi válčící provincie, podporované během 19. a 20. století zahraničními mocnostmi. Odpor vůči tchajwanské suverenitě je raison d´etre čínského státu a Čína půjde do války, aby tomu předešla. Čína bude tolerovat status quo, ale nikoliv, pokud uvěří, že USA prosazují tchajwanskou suverenitu.“

Pokračování příště

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Primátor Svoboda: Pietní míst hrdinů Pražského povstání připomíná interaktivní mapa

9:15 Primátor Svoboda: Pietní míst hrdinů Pražského povstání připomíná interaktivní mapa

V těchto dnech si hlavní město opět připomíná povstání, které jej osvobodilo z nacistického područí.…