Zahradil (ODS): Pokud německá ekonomika kýchne, ta česká dostane chřipku

08.11.2022 9:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke vzkvétajícím obchodům mezi Německem a Čínou.

Zahradil (ODS): Pokud německá ekonomika kýchne, ta česká dostane chřipku
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Stačí se podívat na tento graf, aby bylo jasné, proč jel kancléř Scholz do Číny. Nahoře je export Německo - Čína, dole Čína - Německo (v mld €).

Německo akceptovalo se skřípějícími zuby naprostý krach svého energetického partnerství s Ruskem, na němž měla být postavena celá slavná utopie jménem Energiewende (s levným ruským plynem jako dočasným řešením před přechodem na bezemisní zdroje).

Další podobný krach, tentokrát ve vztazích s Čínou, si už německá ekonomika nemůže dovolit (na to je s tou čínskou příliš svázána). A to bez ohledu na brblání Bidenovy administrativy, lidskoprávních neziskovek a liberálních médií.

Nás by to mělo zajímat hlavně proto, že pokud německá ekonomika kýchne, ta česká dostane chřipku (za což mohou v nerozborné jednotě všechny polistopadové vlády a český byznys, které - na rozdíl od takového Nizozemí nebo Dánska - slušně ignorovaly či vyklízely mimoevropská odbytiště a zvyšovaly naši jednostrannou závislost na Německu).

Macronova blížící se návštěva Číny má pravděpodobně jiný leitmotiv - záchranu alespoň zbytků “strategické autonomie EU”. Tento francouzský vynález se zřítil do propasti po Putinově invazi na Ukrajinu, která stlačila dohromady celý euroatlantický prostor - a neutralizovala tak starý sen Francie o větší nezávislosti Evropy na politice USA. Jediná symbolická linie, na níž se lze ještě odlišit, je právě politika vůči Číně.

Česká politika by měla francouzské a německé motivy nejen pečlivě analyzovat, ale hlavně si vůči nim najít manévrovací prostor. Šmahem je proklít ve jménu abstraktního teoretizování o “hodnotách” by bylo sice efektní, leč krátkozraké.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.