Zahradil (ODS): Pokud německá ekonomika kýchne, ta česká dostane chřipku

08.11.2022 9:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke vzkvétajícím obchodům mezi Německem a Čínou.

Zahradil (ODS): Pokud německá ekonomika kýchne, ta česká dostane chřipku
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Stačí se podívat na tento graf, aby bylo jasné, proč jel kancléř Scholz do Číny. Nahoře je export Německo - Čína, dole Čína - Německo (v mld €).

Německo akceptovalo se skřípějícími zuby naprostý krach svého energetického partnerství s Ruskem, na němž měla být postavena celá slavná utopie jménem Energiewende (s levným ruským plynem jako dočasným řešením před přechodem na bezemisní zdroje).

Další podobný krach, tentokrát ve vztazích s Čínou, si už německá ekonomika nemůže dovolit (na to je s tou čínskou příliš svázána). A to bez ohledu na brblání Bidenovy administrativy, lidskoprávních neziskovek a liberálních médií.

Nás by to mělo zajímat hlavně proto, že pokud německá ekonomika kýchne, ta česká dostane chřipku (za což mohou v nerozborné jednotě všechny polistopadové vlády a český byznys, které - na rozdíl od takového Nizozemí nebo Dánska - slušně ignorovaly či vyklízely mimoevropská odbytiště a zvyšovaly naši jednostrannou závislost na Německu).

Macronova blížící se návštěva Číny má pravděpodobně jiný leitmotiv - záchranu alespoň zbytků “strategické autonomie EU”. Tento francouzský vynález se zřítil do propasti po Putinově invazi na Ukrajinu, která stlačila dohromady celý euroatlantický prostor - a neutralizovala tak starý sen Francie o větší nezávislosti Evropy na politice USA. Jediná symbolická linie, na níž se lze ještě odlišit, je právě politika vůči Číně.

Česká politika by měla francouzské a německé motivy nejen pečlivě analyzovat, ale hlavně si vůči nim najít manévrovací prostor. Šmahem je proklít ve jménu abstraktního teoretizování o “hodnotách” by bylo sice efektní, leč krátkozraké.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

20:18 Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě.