Zahradil (ODS): Před třiceti lety ODS ve volbách drtivě zvítězila

06.06.2022 15:09 | Ze sítí

Připomínka počátků polistopadové politiky na facebookovém profilu

Zahradil (ODS): Před třiceti lety ODS ve volbách drtivě zvítězila
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Dnes je tomu přesně 30 let, co skončily druhé svobodné polistopadové volby. První, v nichž kandidovala ODS, která drtivě zvítězila. A první, v nichž jsem byl zvolen do parlamentu: do Sněmovny lidu posledního Federálního shromáždění České a Slovenské federativní republiky. Jak se totiž ukázalo hned po volbách a jak jsme tušili už před nimi, naším hlavním úkolem se stalo pokojné a ústavní rozdělení Československa na dva samostatné státy, což se nakonec povedlo. Můj první poslanecký mandát tedy trval necelých sedm měsíců a zanikl k 31.12.1992.

Stavitelé pithartovských dvojdomků tehdy zcela propadli a nedostali se do žádného zákonodárného sboru. Bohužel se od té doby periodicky reinkarnují v podobě různých, médii zpravidla milovaných několikaprocentních stran (dosaďte si jména sami).

Za připomenutí určitě stojí jméno posledního federálního premiéra Jana Stráského a posledního předsedy Federálního shromáždění Michala Kováče (oba už nejsou mezi námi). Byla to doba v mnohém naivní, ale zároveň euforická, nabitá neskutečnou politickou energií, vyplněná plnokrevnými osobnostmi. Rád na to vzpomínám.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…