Zahradil (ODS): Přichází řada na další generaci, tu normalizační

01.08.2022 10:06 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k blížícím se prezidentským volbám

Zahradil (ODS): Přichází řada na další generaci, tu normalizační
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Že v čele současného žebříčku prezidentských preferencí jsou aktuálně právě Andrej Babiš a Petr Pavel, má svoji historickou logiku. Havel, Klaus a Zeman, to byli všechno “šedesátkoví” lidé (ač Havel o něco starší). V té dekádě se nadechli, v ní se definitivně zformovali.

Teď přichází řada na další generaci, tu normalizační. Protože normalizace 70. a 80.let je neoddělitelnou součástí našich dějin. A Babiš i Pavel tu dobu výstižně charakterizují, každý po svém: jeden bezpáteřní pézetkář, druhý přizpůsobivý lampasák. Jejich tehdejší členství v KSČ dávno nebylo výrazem nějakého světonázoru, ale čistě poukázkou ke kariéře. O jejich flexibilitě svědčí i to, jak bez problémů propluli změnou režimu, v 90. letech se chytili nových šancí a nastoupili cestu k úspěchu.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí

Pézetkář využil své sítě kontaktů i devadesátkové “gründerské” atmosféry a stal se dravým podnikatelem. Dnes může argumentovat tím, že zakládal podniky, budoval ekonomiku, dával lidem práci. Lampasák prokázal pravou vojenskou profesionalitu a bez mrknutí oka začal disciplinovaně sloužit bývalému nepříteli. Dnes může argumentovat tím, že samo NATO si jej vybralo do svého čela.

Byl-li by zvolen jeden nebo druhý, znamenalo by to mj. definitivní rehabilitaci normalizačního oportunismu. A koneckonců - proč ne? Po 33 letech od pádu komunismu už je na čase, aby skončilo to únavně nekonečné “vyrovnávání s minulosti” (v Německu se 33 let po pádu nacismu psal rok 1978 a dávno se nikdo s ničím “nevyrovnával”).

Co bude na celém dění nejzábavnější? Jakou formu dialektiky a argumentační ekvilibristiky zvolí ta okázale antikomunistická část příznivců generála Pavla, aby z něj učinila “hodného” bývalého komunistu v konfrontaci se “zlým” Babišem. Těším se na to zejména proto, že tito hlasití verbální antikomunisté takto konečně přijdou o svůj “pouvoir” k věčnému moralizování zejména našich nedávných dějin, které se postupem doby stává stále více nesnesitelným, antagonizujícím a toxickým.

Jinak já nebudu volit ani jednoho z nich.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.