Zahradil (ODS): Válka z trochu jiného úhlu pohledu

28.03.2022 12:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k důsledkům válečného konfliktu na Ukrajině

Zahradil (ODS): Válka z trochu jiného úhlu pohledu
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Na zasedání naší frakce ECR nás navštívil nizozemský farmář Kees Huizinga. Na Ukrajině podniká 20 let, hospodaří na 15000 hektarech, mluví ukrajinsky i rusky. Zastupuje Ukrajinskou zemědělskou asociaci.

Toto nám sdělil:
Export obilí, kukuřice, slunečnicového oleje a dalších produktů z Ukrajiny je válkou přerušen. Tento ukrajinský export je klíčový zejména pro Střední Východ a severní Afriku, kam směřuje námořními cestami přes Černé moře. V důsledku toho tam už teď vyskočily zejména ceny běžného pečiva na několikanásobek, což tvrdě dopadá na široké vrstvy obyvatel.

Dále:
Pokud válka neskončí v řádu týdnů, nebudou moci ukrajinští farmáři zasít (v květnu už je pozdě), takže celá zemědělská sezóna 2022 bude ztracena, propad produkce a následného exportu bude dramatický.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34541 lidí

Konečně:
Pokud budou válkou poškozeny ukrajinské nákladní přístavy, bude třeba hledat alternativní dopravní cesty (železnice, kamiony), které ovšem kapacitně nemohou dostačovat.

Shrnuto:
Válka způsobuje růst cen obilí a dalších plodin na světových trzích, což může drtivě dopadnout především na země Středního Východu a severní Afriky, závislé na dovozu z Ukrajiny (ale i z Ruska). Hrozí tam nedostatek potravin nebo dokonce lokální hladomory. To může odstartovat nejen nepokoje a nestabilitu, ale i další migrační vlny přes Středozemní moře do Evropy.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …