Zahradníček (KSČM): Těžko určovat kvóty, když jsou ve straně třeba 4 procenta žen...

20.04.2015 8:56

Co si myslí o ženách v politice, odpověď pro Fórum 50 %:

Zahradníček (KSČM): Těžko určovat kvóty, když jsou ve straně třeba 4 procenta žen...
Foto: archiv
Popisek: poslanec KSČM Josef Zahradníček

Jaký je Váš názor na současné zastoupení žen a mužů v české politice (v průměru 20 % žen, 80 % mužů)? V čem spatřujete příčiny nevyváženého zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích?

Daná věc je velice složitá. Dle mého názoru je věcí každého politického seskupením, jakou má svoji stranickou strukturu a jakou má vůči svým voličům zodpovědnost za svou činnost v politice a koho si postaví a v jakém pořadí na kandidátní listiny (pokud není v nařízení uvedeno jinak).

Jaký je Váš názor na zavádění kvót stanovujících, že jednoho pohlaví nesmí být na kandidátních listinách či v orgánech strany zastoupeno méně než ve stanoveném poměru?

Těžko určovat kvóty, když je ve straně například 96% mužů a 4% žen. Vše by bylo kdyby bylo ve straně 50 % mužů a 50% žen.

Pokud nepodporujete genderové kvóty, jaké jsou podle Vás jiné cesty, jak zastoupení žen a mužů v politice vyrovnat? Navrhoval/a byste nějaká opatření?

Schopnost se domluvit....

Komentář Fóra 50 %:

Pan poslanec vychází z velmi zkreslené představy o zastoupení žen v členských základnách politických stran. Na české politické scéně žádná ze zavedených stran nemá tak nízké zastoupení, jak naznačuje ve své odpovědi. Ve stranách jsou ženy zastoupeny od 25 % do 53 %. Právě KSČM má přitom celkové zastoupení žen v členské základně dokonce 45 %. Nejméně žen (25 %) má TOP 09 a vůbec nejvíce má KDU-ČSL (53 %), právě tuto stranu však donedávna ve Sněmovně reprezentovali pouze muži (první poslankyně se do Sněmovny dostala až jako náhradnice). Přímá úměra mezi zastoupením žen v členské základně a počtem žen na kandidátce/zvolených žen tedy nefunguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…