Zahradníček (TOP 09): Vyjádření k situaci rozpadu krajské vládní koalice

14.02.2015 11:48

Na čtvrtečním jednání krajského zastupitelstva (12.2.2015) definitivně padla koaliční smlouva ČSSD a KSČM, což mělo za následek rezignaci některých radních a odvolání soudruha Sloupa, takže rada zůstala dočasně pětičlenná a tedy funkční na své minimální početní hranici a za čtrnáct dní, na 26. 2. 2015 bude svoláno další jednání krajského zastupitelstva, které by mělo řešit nejen volbu hejtmana, ale i nové vedení kraje.

Zahradníček (TOP 09): Vyjádření k situaci rozpadu krajské vládní koalice
Foto: TOP 09
Popisek: P ředseda KO TOP 09 KV kraje Petr Zahradníček

Dostali jsme se tak do stavu, jako po volbách a dojde ke složitému vyjednávání o podobě nové krajské vlády. Není to však návrat do bodu 0! Varianta „vzkříšení“ ukončeného projektu oranžových s rudými není sice vyloučena, ale je velmi nepravděpodobná. Je také důležité si připomenout, že to byla ČSSD, která odmítla po volbách návrh TOP 09 a STAN na vytvoření široké vládní koalice bez komunistů. Otázka zní, jaké jsou před námi možnosti nyní?

Trochu počtů… Krajské zastupitelstvo má 45 členů, z toho KSČM 14, ČSSD 13, ODS 5, HHRMO 5, TOP 09 - STAN 4, Alternativa 4. Z toho vyplývá, že teoreticky může vzniknout např. široká koalice bez komunistů, která by měla pohodlnou většinu 32 hlasů a uvnitř této koalice by ČSSD měla sice nejsilnější zastoupení, ale byla by v menšině: 13 ku 19. I kdyby však nebyla současné opozice zcela kompaktní (jako, že příliš není), jsou tu možnosti vzniku většinové vlády i bez jednoho z opozičních subjektů, ať už by jím byl kterýkoliv. Další možnost je menšinová vláda ČSSD, která ale předpokládám, že by nezískala podporu. Jako poslední se jeví i možnost menšinové vlády ze současných opozičních stran s tichou podporou komunistů, ale taková varianta je nepravděpodobná a pro Topku neskousnutelná.

Ve středu zahájíme první kolo jednání s ČSSD, kam jdeme ve složení Kulhánek, Klsák, Zahradníček (Horník se omluvil, je v zahraničí), kam jdeme s cílem si poslechnout jejich představu či návrh. Teprve pak, a také po konzultacích s dalšími opozičními subjekty, budeme na jejich návrh reagovat, či připravíme návrh vlastní.

Z tohoto důvodu jsem také už na pondělí 16.2. 2015 od 16:00 hodin svolal do krajské kanceláře TOP 09 mimořádné jednání krajského předsednictva, abychom se poradili o dalším postupu vyjednávání.

Mgr. Petr Zahradníček, předseda TOP 09 Karlovarského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…