Zahradník (ODS): Občanští demokraté nadále podporují obyvatele Šumavy

07.03.2017 14:24

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny destabilizuje nejenom ochranu životního prostředí, ale také základy demokracie v naší zemi.

Zahradník (ODS): Občanští demokraté nadále podporují obyvatele Šumavy
Foto: modrenoviny.cz
Popisek: Jan Zahradník, ODS

Návrh novely zákona doprovázely od samého počátku jevy, které nemají v rámci legislativního procesu v naší zemi obdoby. Novela byla připravena bez řádné komplexní odborné, sociální a ekonomické analýzy, způsob projednávání ve Sněmovně byl nezvyklý a jeho závěr pak doprovázela nezvykle agresivní, nátlaková a demagogická kampaň. Společným heslem této kampaně, podporované některými politiky, státními úředníky a veřejnoprávními sdělovacími prostředky, byl údajný boj občanské společnosti proti developerům.

Záminkou k rozpoutání této pečlivě připravované kampaně byly návrhy senátorů k novele. Návrhy senátorů ale nesnižovaly ochranu přírody v národních parcích a zachovaly jako hlavní účel národních parků ochranu dynamického vývoje přírodních procesů. Senát pouze upozornil, že i národní parky jsou součástí veřejného prostoru a musí v nich být zachovány jak základní demokratické principy, tak i jiné, přesně definované veřejné zájmy. A to jak veřejný zájem na udržitelném rozvoji obcí, pokud jsou jejich obydlené části součástí národních parků a veřejný zájem na ochraně zdraví a života návštěvníků národních parků a na ochraně státních majetků. Ve skutečnosti tedy šlo o střet ekologické fundamentalistické ideologie podporované současnou vládou se základními demokratickými principy, na jejichž absenci v novele poukázal svými návrhy Senát.

„Péče a starost o naše životní prostředí, o přírodu a krajinu v národních parcích nevyjímaje, musí být základem životního stylu každého rozumně uvažujícího občana. Nesmí být novým náboženstvím, novou ideologií, která ohrožuje svobodu lidí, likviduje základní principy demokracie, morálky a svým fundamentalismem likviduje i samotné základy ochrany přírody, jak jsme toho svědky u novely zákona o ochraně přírody a krajiny,“ řekl expert ODS pro životní prostředí a poslanec Jan Zahradník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…