Žák: Provoz na D1 bude uzavřen maximálně na hodinu a půl

26.09.2013 14:57

Na dálnici D1 postaví stavbaři během sobotní noci základy nového mostu.

Žák: Provoz na D1 bude uzavřen maximálně na hodinu a půl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák.

V noci ze soboty 28. na neděli 29. září se na 71. kilometru dálnice D1 budou zvedat pilíře pro nový most. Z tohoto důvodu stavbaři zastaví několikrát za noc provoz na úseku mezi Loktem a Hořicemi, a to v rozmezí od sobotních 20 do nedělních 8 hodin. Hořická uzavírka bude letos poslední výraznou uzavírkou na dálnici D1. Pro osobní automobily byla stanovena objízdná trasa ve směru na Brno přes Čechtice a na Prahu přes Ledeč nad Sázavou.

Provoz na dálnici bude v pauzách mezi úplnými uzavírkami průběžně otevíraný. „Během prací se všemi čtyřmi nosníky postupně za sebou bude provoz na dálnici uzavřen maximálně na hodinu a půl. Mezi jednotlivými uzavírkami pak budou přibližně stejné pauzy, kdy bude dálnice průjezdná, abychom řidiče omezili co nejméně,“ říká ministr dopravy Zdeněk Žák. To je podstatné zejména pro kamiony nad 12 tun, které budou muset bez stanovené objízdné trasy po dobu uzavírek čekat přímo na dálnici.

Kromě čtyř cca devadesátiminutových úplných uzavírek pravého pásu v km 71,210 – 71,640 a levého pásu v km 71,710 – 71,280 dálnice D1, musí řidiči o víkendu v daném úseku počítat s částečnou čtyřiadvacetihodinovou půlkilometrovou uzavírkou. Řidiči budou v tomto dálničním úseku jezdit v režimu 1+1, tj. v jednom jízdním pruhu ve směru na Brno a jednom jízdním pruhu na Prahu. Omezení bude probíhat od 28. září, 10.00 hodin, do 29. září, 10.00 hodin, z důvodu provádění přípravných a dokončovacích prací pro montáž nosníků mostního objektu.

Jeden železobetonový nosník mostu je dlouhý 34 metrů a soupravy budou dohromady vážit 120 až 130 tun. V případě, že dojde ke komplikacím v přepravě nosníků na místo stavby (třetí a čtvrtý nosník mají být na místo dopraveny až v sobotu), tj. nebudou dodány včas, stavba bude přerušena, nosníky nebudou montovány a budou dočasně uloženy mimo dálnici. Čas ukončení uzavírek je závazný a stavební firma jej nesmí prodloužit.

Zhotovitelé letos využili nočních víkendových uzavírek ze soboty na neděli už několikrát. Zatím ani v jednom takovém případě omezení nezpůsobila podstatnou dopravní komplikaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.