Zámečník (KDU-ČSL): Kraj v boji proti suchu podpořil už 55 projektových dokumentací a koncepcí

03.11.2021 12:18

V boji proti suchu letos kraj v rámci dotačního programu podpořil celkem 149 projektů. Z nich se více než třetina - celkem 55 - týká vzniku projektových dokumentací a koncepčních dokumentů.

Zámečník (KDU-ČSL): Kraj v boji proti suchu podpořil už 55 projektových dokumentací a koncepcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

Ze žádostí podaných do 3. kola výzvy programu s celým názvem Podpora boje proti suchu, zadržení vody v krajině a následná péče o zeleň na území Jihomoravského kraje v roce 2021 se radní minulý týden rozhodli doporučit zastupitelstvu ke schválení dalších 14 projektů. Kraj je podpoří částkou 873 tisíc korun. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí

“Vyhodnotili jsme již třetí kolo dotačního programu zaměřeného na boj proti suchu. Tentokrát jsme se zaměřili zejména na tvorbu koncepčních dokumentů a projektových dokumentací na zadržení vody v krajině. Mezi jihomoravskými obcemi byl o tuto výzvu opět zájem, a proto určitě chceme dotační program na boj se suchem v příštím roce vypsat znovu,” uvedl náměstek hejtmana Lukáš Dubec.

„Příprava koncepčních dokumentů k opatřením ke zmírnění klimatických změn je podpořena menšími částkami, ale je možná důležitější než samotné projekty. Jestli totiž chceme být skutečně připravení na změny, které na jihomoravské obce a krajinu dopadají, je potřeba dívat se a myslet dál než v horizontu příštího roku. Chceme prostě obce povzbudit v tom, aby se pustily do širšího a komplexnějšího uvažování. Naším záměrem je, aby obce vytvářely dokumenty, kterými se připraví možná opatření v boji s následky změn klimatu třeba na deset let dopředu,“ odůvodnil podporu kraje náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Příkladem může být mimo jiné Adaptační strategie Regionu Podluží a Hodonínska na klimatické změny, v níž jsou zapojeny obce Rohatec, Čejkovice, Ratíškovice nebo městys Moravská Nová Ves. „Jedná se o dokument, který přesahuje hranice jednotlivých obcí a sjednocuje postup k řešení problému na úrovni regionu. Pro obce je to dlouhodobá záležitost, která jde za horizont volebního období a periodicitu veřejných rozpočtů, jelikož investice v této oblasti mají mnohaletou životnost,“ říká náměstek Zámečník.

Dotačnímu programu zaměřeném na podporu boje proti suchu letos Jihomoravský kraj navýšil alokaci na 20 milionů korun. V 1. kole dotačního programu kraj podpořil 118 žádostí v hodnotě 12,9 milionu korun, v rámci 2. kola to bylo 31 žádostí v celkové částce 4,1 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…