Zámečník (SLK): GreenNet jede na plný plyn, ale městu zbudou jen oči pro pláč

26.06.2016 7:32

Tak je to tady. Teplárna Liberec, a.s. vyzvala město, aby do společnosti vložilo nenávratně majetek v hodnotě cca 80 mil. Kč (tzv. příspěvek mimo základní kapitál). Město za to přitom nedostane ani korunu a navíc přijde o cca 10 mil. Kč ročně na nájemném, které dosud za vkládaný majetek od Teplárny inkasovalo. A aby to bylo údajně vyvážené, i druhý akcionář Energie Holding, a.s. vloží do společnosti majetek, a to dokonce za 315 mil. Kč, a přijde o roční nájem 39 mil. Kč.

Zámečník (SLK): GreenNet jede na plný plyn, ale městu zbudou jen oči pro pláč
Foto: slk.cz
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

„Jenže velkou část toho majetku Teplárna vůbec nepotřebuje a i nájemné se tak dosud platilo v neadekvátní výši. Co je ale ještě horší, druhý akcionář vloží ten svůj majetek tak šikovně, že mu za to bude Teplárna dlouho platit tzv. vyrovnání. Takže město se zřekne nájmu a přijde o svůj velmi hodnotný majetek, aby z ušetřených peněz mohla Teplárna vyplácet majoritnímu akcionáři vesele peníze dál,“ vysvětluje Jaroslav Zámečník, zastupitel za SLK.

Michal Hron (SLK) k tomu dodává: „Kromě jiného odkoupí Teplárna zcela nepotřebné mazutové zásobníky i s mazutem v nich, a to přesto, že většina tepla se vyrábí ve spalovně a ten zbytek ze zemního plynu. Celá transakce je pro město natolik nevýhodná a nevyvážená, že ji lze srovnat jen s výkupným. Město totiž ve snaze vykoupit rukojmí, což je více než 15 tisíc domácností, bude platit jako mourovaté, ale téměř s jistotou, že rukojmí stejně vykoupeni nebudou.“

Pobuřující na tom všem je, že vedení města bude chtít po zastupitelích, aby město majoritnímu akcionáři celou rafinovanou transakci co nejvíce administrativně zjednodušilo. „Když v říjnu 2015 koaliční zastupitelé tento vysavač na městský majetek schvalovali, tak si sami uložili do 30. 6. 2016 zpracovat studii, která měla prověřit jejich slavný projekt GreenNet. Studie, která měla být hotova do 30. 6. 2016, ale není k dispozici a neví se ani, kdy bude hotova. Přesto, jak je vidět, jede projekt GreenNet na plný plyn, studie nestudie: v územním plánu je navržen zákaz topit levnějším plynem a Teplárna podala dotační žádost na rekonstrukci parovodů do Pavlovic ,“ uvedl Jan Marek, zastupitel SLK.

Starostové zásadně a trvale odmítají nezodpovědné jednání koalice Změny pro Liberec a ANO a jejich dvou zástupců v představenstvu Teplárny. Hrubě svým jednáním ochuzují město Liberec a jeho občany až o 100 mil. Kč ročně a z odběratelů tepla dělají rukojmí svého chráněnce Teplárny Liberec, a.s. Starostové proto za této situace vidí jediné východisko, a to zrušit opatření, kterým se brání současným zákazníkům Teplárny v odpojování od drahého centrálního zdroje tepla, a umožnit jim získávat mnohem levnější teplo z nových lokálních kotelen.

Příprava rekonstrukce plaveckého bazénu běží, ale bez souhlasu zastupitelů

Červnové zastupitelstvo má schválit skoro 3 mil. Kč na přípravu rekonstrukce bazénu, a to projektovou dokumentaci k územnímu řízení. Starostové pro Liberecký kraj aktivity, které povedou k nápravě téměř neudržitelného technického stavu plaveckého bazénu, podporují. Při prezentaci úvodní studie byla představena maximalistická varianta modernizace bazénu, která kromě nezbytné opravy střechy a 30 let staré technologie počítá i s modernizací šaten a s výstavbou dalšího 25metrového bazénu s očekávaným rozpočtem ve výši minimálně 350 mil. Kč.

„Tak velká investice je srovnatelná s výstavbou sportovní haly. Je proto zarážející, že se libereckému zastupitelstvu tento záměr dosud nepředložil k projednání a rovnou se navrhuje platit dokumentaci k územnímu řízení. ANO za souznění se Změnou už po několikáté předvádějí, že je názor zastupitelů, natož celé veřejnosti vůbec nezajímá,“ nesouhlasí s postupem koalice Michal Hron (SLK), pravidelný návštěvník bazénu.

Květa Vinklátová (SLK), také pravidelná návštěvnice bazénu k tomu dodává: „Očekávala bych, že kromě maximalistické varianty bude zpracována i varianta minimalistická, která bude zahrnovat jen nezbytné rekonstrukční práce a novou pětadvacítku nebo modernizaci šaten zpracuje jako další etapy. Teprve se znalostí všech možných variant bychom se měli v zastupitelstvu rozhodovat. Bylo by to férové k veřejnosti i ke sportovním oddílům, neboť dosud známá varianta počítá s nejméně rok a půl dlouhou odstávkou bazénu. Jiná varianta by možná vyšla příznivěji nejen finančně, ale i zkrácením doby rekonstrukce.“

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…