Zdechovský (KDU-ČSL): Broumovsko včetně unikátních kostelů na seznamu UNESCO? To je náš cíl

06.05.2022 6:27 | Tisková zpráva

Bromovsko – Zařazením souboru deseti kostelů a jedné kaple mezi národní kulturní památky se podařilo uzavřít jednu dlouhou a důležitou etapu. Unikátní kolekce sakrálních staveb otce a syna Dientzenhoferů představuje architektonické skvosty, které by mohly v budoucnu patřit na seznam UNESCO. O to dlouhodobě usilují broumovský farář Martin Lanži a europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Zdechovský (KDU-ČSL): Broumovsko včetně unikátních kostelů na seznamu UNESCO? To je náš cíl
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Opravy barokních chrámů postupují rychlým tempem. Kostely ve Vernéřovicích a Ruprechticích mají už novou fasádu. „Teď řešíme práci na interiérech, dále je naplánována rozsáhlejší rekonstrukce kostelů ve Vižňově, Heřmánkovicích a Otovicích,“ uvádí po své pravidelné návštěvě regionu Zdechovský, který podporuje obnovu unikátních sakrálních staveb dlouhé roky.

V roce 2016 vznikla iniciativa s cílem dosáhnout zapsání broumovských kostelů na seznam UNESCO. Zdechovský spolu s broumovským farářem Martinem Lanžim doufají, že se jim to brzy podaří „Je to logický krok, který zvýší atraktivitu celého regionu,“ komentuje lidovecký europoslanec. „Jakmile budou všechny opravy hotové, budeme se snažit s dalšími partnery splnit i tento cíl. Broumovsko si to jednoznačně zaslouží,“ doplňuje otec Lanži.

Vzácná freska ze 14. století

Zájem o návštěvnost regionu by mohla zvýšit i unikátní gotická freska pocházející z let 1320 až 1330, která byla objevena už v 60. letech 20. století, zásadní pozornosti se jí dostalo až před deseti lety. Podobně vzácných fresek v České republice mnoho není. „Je to další zajímavost, která přitáhne stovky odborníků z celého světa, navíc se našla v místech, kde by ji opravdu nikdo nečekal,“ říká lidovecký europoslanec.

V okolí této gotické nástěnné malby aktuálně započaly další stavební práce z grantu Evropské unie. „Výsledkem bude zpřístupnění této části dnešní římskokatolické fary široké veřejnosti začátkem září 2022,“ doplňuje farář Lanži s tím, že slavnostní otevření by se mělo uskutečnit v podvečer 8. září za účasti europoslance Zdechovského a rodáků z Německa.
Broumovští farníci pomáhají

Od začátku války se do pomoci Ukrajině aktivně zapojili i broumovští farníci. Hned zkraje konfliktu přispěli finanční částkou 26 tisíc korun a také darovali oblečení. „V současnosti připravujeme ubytování na faře v Teplicích nad Metují pro ukrajinské uprchlíky, kterým chceme nabídnout i práci v naší farnosti,“ dodává na závěr Lanži s tím, že si uvědomuje, jak je pro nově příchozí složité sehnat v cizí zemi práci a střechu nad hlavou. 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL