Zdechovský (KDU-ČSL): Čeští občané nemohou plně využívat své nemovitosti v Německu

03.02.2021 7:33

Současná protiepidemická opatření zabraňují mnoha českým občanům, žijícím v pohraničí, využívat jejich chaty a byty v německém a rakouském pohraničí.

Zdechovský (KDU-ČSL): Čeští občané nemohou plně využívat své nemovitosti v Německu
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Přestože jezdí pouze několik kilometrů do svých domovů a zpět, musí chodit na obou stranách hranice na testy proti COVID-19, kdy se na ně nevztahují podmínky pro pendlery a testy proto platí. Pro rodinu to vyjde na zhruba 10 000 Kč. Po návratu by navíc měli být i v povinné desetidenní karanténě. Postup odporuje evropskému právu.

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

Situaci se rozhodl řešit europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se spojil s bavorským europoslancem Christianem Doleschalem: „Kolegovi jsem vysvětlil, že se jedná o stovky českých občanů, kteří kvůli opatřením nemají možnost navštívit své domovy za hranicemi. Slíbil mi, že se pokusí situaci rychle řešit s bavorským premiérem Söderem,“ uvedl Zdechovský (KDU-ČSL), podle kterého by tito občané měli mít výjimku, či by pro ně měly platit podobná pravidla jako pro pendlery, kteří za hranicemi pracují.

Češi platí v Německu daně i další poplatky

Čeští občané platí v Německu daně z nemovitosti, obecní poplatky, mají zřízená konta v místních bankách. Jako občané, kteří nemají v zemi trvalý pobyt, navíc platí roční poplatky za vzdušné i tzv. Zweitwohnungsteuer (druhou daň) do obecní pokladny. „Dostal jsem i informace, že nyní řada z nich zvažuje odchod z německého pohraničí, čímž by malé obce přišly o peníze a je tedy i v zájmu Německa se situací zabývat,“ doplňuje Zdechovský.

Stejně nepříznivá situace panuje i na rakouské straně, kde už Zdechovský kontaktoval rakouské ministerstvo vnitra. „Příští týden budu jednat s rakouským kolegou Alexanderem Bernhuberem, aby mě informoval, jak se situace dále vyvíjí,“ dodal Zdechovský s tím, že očekává vstřícnou reakci rakouských úřadů.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…