Zdechovský (KDU-ČSL): Chceme jednotnou evropskou databázi historie aut

13.03.2014 14:00

Lidé, kteří kupují ojeté auto, často vůbec nevědí, kolik má vozidlo ve skutečnosti najeto. Ve velké většině případů se přitom jedná o mnohonásobně větší počet ujetých kilometrů, než se oficiálně uvádí. Řešení tohoto problému na evropské úrovni si vytkla jako jednu ze svých priorit KDU-ČSL pro volby do Evropského parlamentu.

Zdechovský (KDU-ČSL): Chceme jednotnou evropskou databázi historie aut
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

90 % tachometrů je stočených

„Koupíme-li si ojeté auto, můžeme si být na 90 % jistí, že má stočený tachometr. Skutečnou historii se lze dozvědět pouze pokoutnými způsoby přes záznamy o historii auta v chráněných databázích výrobců, říká Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se problematikou ochrany spotřebitele dlouhodobě zabývá. „Navíc musím dodat, že fenomén stáčení zdaleka není jen českou specialitou. Setkat se s ním můžeme například i v Německu, které je pověstné poctivostí svých obyvatel. Nadešel čas, aby se problém konečně začal řešit,“ dodal Zdechovský.

Stáčení je celoevropským problémem 

„Protože se jedná o záležitost celoevropského rozsahu, měla by se řešit na úrovni evropské osmadvacítky. Evropská unie zde má jedinečnou příležitost ukázat, že je schopná zasáhnout ve prospěch svých občanů. KDU-ČSL se bude v Evropském parlamentu zasazovat o vytvoření celoevropské databáze historie aut, kde by si každý spotřebitel mohl jednoduše historii stáhnout,“ vysvětluje Zdechovský lidovecký návrh řešení tohoto problému.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tiskovky.info

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Strašit současné seniory tím, že jim vláda něco bere, je nezodpovědné

12:12 Kovářová (STAN): Strašit současné seniory tím, že jim vláda něco bere, je nezodpovědné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě