Zdechovský (KDU-ČSL): Na Kubě mlátí policisté na ulicích muže i ženy

16.12.2015 8:38

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se vrátil z rok a půl připravované pozorovatelské mise na Kubě. Společně s Člověkem v tísni se zúčastnil nejen pozorování tamního života v těžkém komunistickém režimu, ale také setkání s kubánskými disidenty.

Zdechovský (KDU-ČSL): Na Kubě mlátí policisté na ulicích muže i ženy
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Byl jsem svědkem pokojného setkání lidí na den lidských práv, které bylo rozehnáno policisty. Na tři lidi tam bylo několik stovek policistů, kteří mlátili muže i ženy,“ popisuje Zdechovský.

Česká republika, stejně tak i Evropská unie, zastává názor, že současný kubánský režim je nedemokratický a jsou tam porušována lidská práva. Nicméně změna musí podle diplomatů i europoslance Zdechovského, který je členem europarlamentního výboru pro spravedlnost a vnitřní věci, vzejít z kubánské společnosti.
„Dochází sice k propouštění politických vězňů a určitým náznakům ekonomických reforem, ale co je zcela zásadní, je to, že jsou na zde v 21. století porušována lidská práva a lidé jsou biti na ulicích a pronásledování,“ popisuje Zdechovský své vlastní čerstvé zkušenosti.

Česká republika je v Evropské unii lídrem řešení vztahů s Kubou

Vzhledem ke zkušenostem České republiky (respektive Československa) s vypořádáním se s komunistickým režimem je právě Česká republika lídrem v řešení vztahů s Kubou a problematiky lidských práv.

V posledních letech navštívil z českých politiků Kubu Ivan Pilip, Jan Bubeník, Karel Schwarzenberg a nyní také Tomáš Zdechovský. Ten také bude o své pozorovatelské misi informovat nejen českou vládu, ale také příslušné europarlamentní výbory.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy