Zdechovský (KDU-ČSL): Odborníci chtějí změny v českém opatrovnickém soudnictví

12.02.2017 21:11

V pátek 17. února 2017 proběhne v Poslanecké sněmovně Parlamentu odborný seminář o tzv. cochemské praxi, který představí praktické zkušeností soudů a dalších profesí činných v opatrovnickém řízení se zaváděním principů tohoto „systému dohody“

Zdechovský (KDU-ČSL): Odborníci chtějí změny v českém opatrovnickém soudnictví
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Semináři poskytli záštitu hned tři lidovečtí politici, senátorka Miluše Horská, poslanec Vít Kaňkovský a europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Cochemský model je založen na koordinované vzájemné spolupráci soudců, advokátů, sociálních pracovníků a dalších zúčastněných profesí s cílem pomoci rodičům obnovit vzájemnou komunikaci, uvědomit si svou rodičovskou odpovědnost a společně rozhodnout o dalším životě rozpadlé rodiny. Oproti současnému systému je oběma rodičům hned zpočátku vyjádřen respekt a také důvěra, že jsou schopni, třeba i za pomoci odborníků, svůj konflikt vyřešit. Cochemská praxe nepreferuje žádný z modelů porozvodové péče, hlavním cílem je podpora rodičovských kompetencí, poskytování odborných informací včetně zprostředkování a vysvětlení perspektivy dítěte,“ vysvětluje hlavní princip cochemské praxe Markéta Nováková ze spolku Cochem.cz.

Na semináři vystoupí Vladimír Polák, soudce z Nového Jičína, kde už systém velmi dobře funguje. Potřebné změny z pohledu sociálně-právní ochrany dětí (SPOD) přiblíží Zdeňka Kučná z Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, oblast soudních znalců zastoupí docent Oldřich Matoušek a dále promluví i doktorka Lenka Westphalová, která se zaměří na oblast vzdělávání právnických profesí.

Seminář adresně vyzve ke změnám

„Když jsme loni pořádali s poslancem Vítkem Kaňkovským seminář Rovnost a společná rodičovská odpovědnost: role otců, otevřelo se tak téma diskriminace otců v českém soudnictví a mám obrovskou radost, že se to díky Cochemu začalo posouvat dobrým směrem. Máme informaci, že ta praxe funguje kromě zmíněného Nového Jičína už i v Mostě, na Kladně, a zájem je i v Náchodě a v Jihlavě,“ vypočítává hlavní iniciátor semináře, europoslanec Tomáš Zdechovský.

Seminář je určen pouze pro zástupce odborných profesí a není přístupný široké veřejnosti. „Cílem semináře je předat know-how o tom, jak na tento postup přejít, informovat o úspěšném etablování této praxe na prvních českých soudech, OSPODech a u dalších zapojených subjektů. Seznámit účastníky s případnými problémy při zavádění této praxe a vyzvat k jejich systémovému a koncepčnímu řešení do budoucna. Charakter semináře vylučuje z účasti širokou veřejnost, cílem je přesvědčit co největší počet odborníků a motivovat je k zavedení tohoto postupu.“ sděluje Nováková a upozorňuje, že pro všechny další zájemce budou z jednotlivých přednášek pořízena videa.

Jitka Fialová

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.