Zdechovský (KDU-ČSL): Podnikatele na Broumovsku trápí omezení na hraničních přechodech

28.06.2016 15:24

V sobotu 25. června jednal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v Broumově s podnikateli, které velmi trápí omezující opatření na hraničních přechodech po celé linii polských hranic, a také zvýšená zvýšená drobná kriminalita.

Zdechovský (KDU-ČSL): Podnikatele na Broumovsku trápí omezení na hraničních přechodech
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Místní firmy musí každoročně žádat o výjimky, aby mohly jejich nákladní auta využít hraniční přechod. Tato administrativní zátěž jim ztěžuje podnikání a dokonce je ohrožuje. Firmy totiž uzavírají přeshraniční smlouvy na několik let a ty obsahují také sankce za nedodržené dodání na druhé straně,“ popsal stav na Broumovsku Zdechovský. Chce se obrátit na premiéra Sobotku a také na ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, aby se pokusili s Polskem dohodnout na dlouhodobém řešení, které by podpořilo jistotu místních podnikatelů a další investice do závodů.

Podnikatelé nechtějí žít v nejistotě

Zprůchodnění přechodů pro nákladní dopravu pomůže rozvoji regionu a také ulehčí přetíženým dopravním cestám. Podle Zdechovského dojde také k posílení příhraniční ekonomické spolupráce a naplnění myšlenky volného pohybu zboží, což je myšlenka, na které Evropská unie stojí.

„Jsme rádi, že nám poslanec Zdechovský pomůže v našem apelu na ministra a premiéra. Ukázali jsme mu přímo v místě problém, se kterým se potýkáme. Oceňuji, že si na nás o víkendu, kdy by mohl být s rodinou, udělal čas a osobně přijel. Věříme, že jeho apel bude slyšet,“ shrnul Jan Školník, předseda podnikatelského klubu Broumovska.

Na Broumovsku se jedná o přechody Otovice-Tlumaczow a Meziměstí (Starostín) – Golinsk, kde je třicet metrů před hranicí omezená tonáž na 6 tun. Stejné to je i z polské strany. K průjezdu je zapotřebí získání výjimky, která obnáší náročné jednání s policií, správou a údržbou silnic a dalšími orgány. Podnikatelé si také postěžovali na situaci v oblasti bezpečnosti. Nejvíce je trápí drobná kriminalita lidí ze sociálně vyloučených lokalit.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce