Zdechovský (KDU-ČSL): Systém udělování zemědělských dotací v ČR jde na ruku velkým konglomerátům

13.01.2021 9:09

Evropská komise včera zahájila nové vyšetřování neoprávněného udělování dotací velkým zemědělským podnikům na restrukturalizaci a vybudování závlahy v ovocných sadech a na pojištění úrody a hospodářských zvířat. Z veřejně známých informací je jasné, že se vyšetřování Komise opět týká firem z holdingu pana premiéra.

Zdechovský (KDU-ČSL): Systém udělování zemědělských dotací v ČR jde na ruku velkým konglomerátům
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Česká republika vypsala dvě výzvy v celkové výši 73,4 milionu EUR určené na restrukturalizaci a vybudování závlahy v ovocných sadech a na pojištění úrody a hospodářských zvířat, což Komise schválila, protože mělo jít v prvé řadě o podporu pro malé a středí firmy. Při jejich bližším posuzování však zjistila, že česká vláda podporu už dokonce distribuovala velkým zemědělským podnikům, které „chybně kvalifikovala“ jako malé podniky.

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí

„Stát může za určitých podmínek dát podporu i velkým podnikům. Musí se ale dodat srovnávací analýzy dopadu toho, co by se stalo, kdyby podniky podporu nezískaly, což nebyl tento případ. Komise proto otevřela s Českem další hloubkové šetření,“ sděluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je koordinátorem kontrolního výboru europarlamentu.

„Vyšetřování Komise je dalším důkazem toho, s čím jsme přijeli z loňské mise Evropského parlamentu. Systém udělování zemědělských dotací v České republice jde na ruku velkým zemědělským konglomerátům na úkor malých podniků, kterým je určen. Evropskou komisi požádám, aby nám v příštích dnech sdělila rozsah zjištěných nesrovnalostí a časový harmonogram, v jakém se bude Českem bohužel již po několikáté zabývat,“ doplňuje Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).