Zdechovský (KDU-ČSL): Telefonní společnosti porušují pravidla vnitřního trhu EU

09.07.2014 19:21

Europoslanec žádá vysvětlení diskriminace od telefonních operátorů

Zdechovský (KDU-ČSL): Telefonní společnosti porušují pravidla vnitřního trhu EU
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL dal podnět k Evropské komisi kvůli diskriminaci českých spotřebitelů. Zdechovského naštvaly stovky případů lidí z východních Čech, kdy čeští telefonní operátoři odmítají zapojení jejich blokovaných mobilních telefonů legálně zakoupených v jiných členských státech EU do telefonní sítě v ČR nebo odkazují spotřebitele na „prostředníky“.

„Telefonní společnosti svým chováním porušují pravidla vnitřního trhu EU. Rozhodl jsem se proto požádat Evropskou komisi o vysvětlení a úpravu odpovídajících směrnic. Není možné, aby operátoři i nadále tímto způsobem klamali a okrádali zákazníky," upozorňuje nově zvolený lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Zákaz blokování přístroje samotného bohužel není z pohledu Zdechovského v příslušné právní úpravě EU uveden tak přesně, jak by bylo třeba. Proto řada operátorů ze starých členských zemí blokuje tam zakoupené mobilní přístroje pro uživatele v České republice.

Z odblokovávání se stal výnosný byznys

Europoslanec Zdechovský se svým týmem shromáždil jen z Pardubického a Královéhradeckého kraje přes 400 majitelů zablokovaných telefonů, kteří si svůj telefon zakoupili například ve Velké Británii. Podle slov Tomáše Zdechovského jsou za takovéto „odblokování přístroje pro použití v jiné členské zemi EU“ účtovány přemrštěné poplatky, které mnohdy převyšují hodnotu samotného přístroje.

„Blokování telefonů“ pro použití v jiných zemích EU dalo vzniknout stále se rozvíjejícímu byznysu odblokovávání. Jeho princip je jednoduchý: Operátoři či tzv. prostředníci si za „odblokování“ u operátorů účtují vlastní marži, kterou musí zákazník zaplatit,“ říká Tomáš Zdechovský.

Za vším stojí snaha odradit zákazníky od změny sítě

Operátoři se těmito praktikami pokouší odradit zákazníky od přechodu k jiné síti. Navíc si jsou velmi dobře vědomi, že explicitního zákaz blokace telefonů evropské legislativě prozatím chybí. „Důsledkem toho veřejné orgány tyto praktiky bránící použití mobilních telefonů v jiných členských zemích EU tolerují,“ dodává Zdechovský. To však podle europoslance odporuje evropské legislativě o volném pohybu zboží, osob a služeb. 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Vlastenci volí do Evropského parlamentu kandidáty SPD a Trikolory!

8:04 Rozvoral (SPD): Vlastenci volí do Evropského parlamentu kandidáty SPD a Trikolory!

Termín voleb do Evropského parlamentu se rychle blíží a nově zvolení europoslanci budou rozhodovat o…