Zdechovský (KDU-ČSL): Zařazení skalních skulptur Betlém a Kuksu na seznam UNESCO by mělo významný vliv na cestovní ruch celého Královéhradeckého kraje

22.02.2016 11:16

Europoslanec Tomáš Zdechovský a zástupce Královéhradeckého kraje René Příhoda jednal v Bruselu s ředitelem bruselské kanceláře UNESCO Paolem Fontani o možné zařazení skalní skulptury Betlém i Kuksu na sezname světového kulturního dědictví. Vedle Kuksu se pracovníci UNESCO také v Královéhradeckém kraji zajímají o tzv. broumovské kostely, které považují experti za zajímavý a v mnoha ohledech unikátní soubor barokní architektury.

Zdechovský (KDU-ČSL): Zařazení skalních skulptur Betlém a Kuksu na seznam UNESCO by mělo významný vliv na cestovní ruch celého Královéhradeckého kraje
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Úspěch snahy o zařazení skalních skulptur Betlém a Kuksu na seznam památek UNESCO by měl kromě jiného významný vliv na cestovní ruch celého Královéhradeckého kraje. Prospěch by tak plynul celému širokému okolí. Jednak by se zvýšil počet pracovních příležitostí, ale turisté by také ve větší míře zavítali i do dalších známých míst v nedalekém okolí,“ popisuje europoslanec Tomáš Zdechovský, který osobně jezdí navštěvovat památky UNESCO po celém světě.

Česká republika má na seznamu celkem dvanáct památek. Podle Zdechovského je velká škoda, že ani jedna památka není v Královéhradeckém kraji.  „Při pohledu na mapu dvanácti českých památek zapsaných na seznamu UNESCO vidíme, že v severnějších oblastech není ani jedna z nich. Přitom rozhodně není pravdou, že by tento region trpěl nedostatkem míst zajímavých z hlediska architektonického či historického,“ míní Zdechovský, který proces osobně probíral s ředitelem Fontani.

Soubor skalních skulptur, nazývaný Betlém, v Novém lese u Kuksu na indikativním seznamu UNESCO již je, samotný Kuks tam chybí. Podle expertů UNESCO by stálo za to tam zařadit i samotný Kuks, který je sám o sobě taktéž výjimečnou stavbou.

V Evropě je areál Kuksu známý

Tento unikátní stavební a sochařský komplex vznikal na počátku 18. století za působení hraběte Františka Antonína Šporka. Do dnešních dnů se dochoval jen zlomek tohoto pozoruhodného barokního stavebního díla s dominantní mohutnou budovou někdejšího špitálu.  Vedle úchvatně vypadající budovy najdeme v areálu expozici barokních soch Matyáše Bernarda Brauna, jednoho z nejslavnějších barokních umělců, a také druhou nejstarší lékárnou ve střední Evropě.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.