Zdechovský (KDU-ČSL) se zasadil o výzvu EP k vyšetření původu COVID-19

23.04.2020 12:54

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) spolu s dalšími 25 europoslanci napříč členskými státy vyzývá předsedkyni Evropské komise, aby vytvořila mezinárodní vyšetřovací panel, který bude mít za cíl objasnit původ a důvody šíření viru COVID-19.

Zdechovský (KDU-ČSL) se zasadil o výzvu EP k vyšetření původu COVID-19
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

„Evropa je s více než milionem případů nakažených a více než sto tisíci obětmi koronaviru nejvíce zasaženým regionem. Zároveň však EU v rámci svých odborných agentur také disponuje špičkovými specialisty. Je proto na nás, abychom zahájili mezinárodní diskusi o příčinách dnešní pandemie,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský s tím, že cílem iniciativy v žádném případě není ostrakizace jednoho státu nebo jeho obyvatel.

„Pokud řádně vyšetříme příčiny současné pandemie, dozvíme se mnohé i o tom, jak podobné krizi do budoucna předejít. To je hlavní důvod našeho návrhu!“ doplňuje Zdechovský.

Vyšetřování povede k sankcím pro prokázané viníky

Dopis europoslanců adresovaný předsedkyni Ursule von der Leyen požaduje kromě mezinárodní vyšetřovací iniciativy i vyvození jasných důsledků pro kohokoliv, kdo vědomě tajil nebo upravoval informace o šíření COVID-19.

„Jakékoliv zatajování skutečného stavu a způsobu šíření nákazy má přímé dopady na lidské zdraví a životy. Pokud mezinárodní vyšetřovací panel nalezne jasné důkazy, že některý stát či organizace takto hazardovaly se zdravím lidí po celém světě, mezinárodní společenství musí přistoupit i k jasným a citelným sankcím. Nemůžeme si dovolit opakování dnešní zdravotní a ekonomické katastrofy,“ říká jasně Zdechovský.

Tomáš Zdechovský výzvu Komisi zopakuje i v rámci svého návrhu usnesení Evropského parlamentu.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…