Zdechovský (KDU-ČSL) se zastal matky, které byly v Norsku odebrány děti

13.11.2014 22:00

Tomáš Zdechovský spolu s kolegou Petrem Machem inicioval protest formou otevřeného dopisu proti praktikám norského úřadu pro ochranu dítěte, tzv. Barnevernetu. Podle obou politiků je tento úřad zodpovědný za porušení Úmluvy Spojených národů o právech dítěte v případě Evy Michalákové a jejích dvou synů.

Zdechovský (KDU-ČSL) se zastal matky, které byly v Norsku odebrány děti
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Zmíněné matce byli oba synové odebráni před třemi lety na základě nepodloženého podezření ze sexuálního zneužívání, které přišlo ze školky, jež chlapci navštěvovali. Obvinění se ukázala jako nepravdivá, nicméně Michaláková a její muž se spravedlnosti nedovolali.

Oba sourozenci jsou nyní v pěstounské péči dvou rozdílných rodin. Návštěvy každého z nich má paní Michaláková povolené dvakrát ročně na dvě hodiny a to navíc pod přísným dohledem úřadů. Matce není povolený fyzický kontakt a dokonce jí ani není dovoleno mluvit se svými dětmi česky. Ve svém dopise poslanci píší, že takové praktiky jsou v demokratických společnostech nepřijatelné. „V závazku k evropským občanům by si měla Evropská unie počínat jednotně, aby předešla podobným případům bezpráví. V Úmluvě OSN ve článku 3 se jasně praví, že ve všech krocích týkajících se dětí mají být upřednostňovány nejlepší zájmy dítěte. V tomto případě by nejlepším zájmem dětí jednoznačně bylo jejich navrácení vlastní matce,“ říká Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.