Zdeněk Somr (ODA): Svoboda není samozřejmost

12.08.2020 20:34

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo v Plzni řekl: „Principy, za které bojovali odvážní Češi a Slováci v roce 1989, tedy demokracie, tržní ekonomika, svoboda, právní stát, respektování lidských práv, návrat k západu jsou stejné, za jaké bojovali američtí vojáci ve druhé světové válce i ty, které naše země doposud spojují.”

Zdeněk Somr (ODA): Svoboda není samozřejmost
Foto: ODA
Popisek: Zdeněk Somr, místopředseda ODA

Co je v životě nejcennější?

Často na to přijdeme, až když to ztratíme. O svobodu národ český usiloval odnepaměti. Tři staletí útlaku císařským rodem Habsburků ukončil až rok 1918. Aby po pouhých jedenadvaceti letech svobody přišla v roce 1939 okupace německými nacisty. Je dobré si připomínat, že rok 1945 znamenal osvobození od brutálního teroru německých okupantů a opět přinesl naší zemi svobodu. Svobodu, za kterou se zbraní v ruce bojovaly zástupy českých vlastenců a mnozí z nich za to zaplatili svým životem, často i životy svých blízkých, tragickými osudy celých rodin, které okupanti vyvraždili. Svoboda je hodnota, za kterou se musí bojovat. Je to základní lidské právo, ale i výsada. Není to samozřejmost. Proto je svoboda i dnes nanejvýš aktuálním tématem, a to nejen ve světle událostí v Bělorusku. Važme si jí a nenechme se o ni již nikdy připravit!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …