Zelení: Distancujeme se od petice expředsedy Stropnického

13.02.2023 4:31 | Tisková zpráva

Zelení se na sjezdu distancovali od aktivit bývalého předsedy Stropnického, pro spolupráci v Evropských volbách plánují oslovit Piráty a ČSSD.

Zelení: Distancujeme se od petice expředsedy Stropnického
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Brněnský sjezd Strany zelených řešil strategii strany pro evropské a senátní volby v následujícím roce. “Chceme jednat o možné spolupráci zejména s Piráty a ČSSD, v úvahu připadá i samostatná kandidátka. Pro tu bychom chtěli získat zejména osobnosti z občanské společnosti,” uvedla spolupředsedkyně Magdalena Davis.

Zelení si na sjezdu schválili principy, podle kterých chtějí jednat o spolupráci. Vedle důrazu na prosazování zeleného programu a řešení dopadů energetické krize na občany se v nich objevuje i požadavek, aby v případě zvolení směřoval jejich zástupce do frakce Greens/EFA. “Evropské volby jsou v Česku brány jako méně důležité, ale v současnosti čelí Evropa několika krizím, které můžeme řešit jen společně. Proto jsou ve skutečnosti velmi důležité. Velmi záleží na tom, kdo bude mít v Evropské unii silnější slovo a jakou spolupráci bude prosazovat. Pro nás tedy není otázka zda méně nebo více Evropy, ale zda budeme mít Evropu, která bude schopná řešit ekologické, sociální nebo bezpečnostní problémy,” uvedl spolupředseda Michal Berg.

Samostatně šli Zelení do evropských voleb naposled v roce 2014, podpořilo je 3,77 procent voličů. Spolupráci s ČSSD si vyzkoušeli v krajských volbách v roce 2020 v Královéhradeckém kraji, kde získali 8,99 procent hlasů, a v roce 2022 v Praze se ziskem 2,02 procenta hlasů. S Piráty spolupracují Zelení na komunální úrovni. Pirátští europoslanci také v současnosti působí v evropské zelené frakci Greens/EFA.

Sjezd také vyjádřil podporu Ukrajině a distancoval se od aktivit bývalého předsedy Matěje Stropnického. “Odsuzujeme apely na “mírová řešení”, která by fakticky vedla k odzbrojení a oslabení Ukrajiny a vyhovují Rusku v jeho mocenských ambicích,” uvádí se v usnesení, které sjezd přijal výraznou většinou. Na sjezdu vystoupil také prostřednictvím videovzkazu zástupce ukrajinských Zelených Vasyl Poliščuk, který poděkovat všem členům a členkám Zelených za jejich obětavou pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Na sjezdu se opakovaně diskutovalo o tom, jak nejlépe oslovit voliče. Spolupředseda Michal Berg představil strategii pro nadcházející období, ve kterém se podle něj strana musí soustředit na získání důvěry voličů a rozptýlení jejich obavy, že hlas pro Zelené propadne kvůli pětiprocentní klauzuli. „Naše hodnoty jsou lidem blíž, než si myslíme. Lidé chtějí žít ve zdravém životním prostředí, mít pro děti šanci na lepší a zdravější budoucnost a mít v životě základní jistoty,“ uvedl. Sjezd odsouhlasil konání ideové konference v průběhu letošního roku.

Pro Zelené budou důležité také příští senátní volby, ve kterých by opět chtěli získat zeleného senátora nebo senátorku. „Kromě politického vlivu se jedná i o finanční stabilitu strany. Aktuálně jsme na tom ekonomicky dobře, zejména díky drobným dárcům, kterým za podporu velmi děkujeme. Příjem za senátorské mandáty je ovšem pro další činnost také důležitý,“ uvedla Davis.

Usnesení přijatá na sjezdu:

1) Zelení vyjadřují podporu Ukrajině a oceňují Vládu ČR za její jednoznačný postoj od počátku této fáze války. Odsuzujeme apely na “mírová řešení”, která by fakticky vedla k odzbrojení a oslabení Ukrajiny a vyhovují Rusku v jeho mocenských ambicích. Konkrétně se distancujeme od aktivit Matěje Stropnického, bývalého člena Strany zelených.

2) Zelení dlouhodobě prosazují přechod k obnovitelným zdrojům energie jako nutné podmínky zmírnění dopadů klimatických změn a zvýšení energetické soběstačnosti a bezpečnosti Evropy. Vlády ČR v poslední dekádě naprosto podcenily situaci v energetice a nechaly se ukolébat levnými fosilními palivy z nedemokratických zemí. Energetickou krizi uměle vyvolalo Rusko. Spoluviníky jsou ale i ti, kteří nadřazovali ekonomiku nad lidská práva a za zájmy Ruska otevřeně lobbovali, přičemž k těm nejviditelnějším patří prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Zelení vyzývají Vládu ČR k zásadní změně energetické koncepce ve prospěch obnovitelných zdrojů, zahrnující reflexi probíhající války na Ukrajině a energetické krize.

3) Sjezd Strany zelených ukládá předsednictvu, aby při přípravě kandidatury do Evropského parlamentu:

  • pečlivě zvážilo všechny varianty vzhledem k možnostem prosazovat priority a program Zelených
  • prodiskutovalo jednotlivé varianty ve straně
  • trvalo na tom, aby zvolený kandidát/ka vstoupil/a po volbách do frakce Greens/EFA
  • vzalo do úvahy souběh dalších voleb v roce 2024 a 2025.
  • aktivně oslovovalo zástupce občanské společnosti a nabízelo jim kandidaturu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…