Zelení: Dočkáme se někdy v Česku porodních domů?

04.08.2018 20:18

Vláda měla tento týden projednat Doporučení Rady vlády pro rovnost žen a mužů k samostatným porodním domům, tedy pracovištím porodních asistentek, kde se vedou fyziologické porody. Projednání doporučení však bylo na poslední chvíli odloženo.

Zelení: Dočkáme se někdy v Česku porodních domů?
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Vláda měla tento týden projednat Doporučení Rady vlády pro rovnost žen a mužů k samostatným porodním domům, tedy pracovištím porodních asistentek, kde se vedou fyziologické porody. Projednání doporučení však bylo na poslední chvíli odloženo. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke vzniku porodních domů zamítavě (viz). S odvoláním na „postoj odborné veřejnosti“ uvedl, že by se podobně jako nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová raději vydal „cestou zvyšování kvality a komfortu poskytovaných služeb v nemocnicích”.

Existence porodních domů je přitom v sousedním Německu či Rakousku naprostou samozřejmostí. Nejen v těchto zemích vykazují vynikající výsledky. Ze zahraničních studií vyplývá, že porodní domy jsou bezpečné pro dítě i pro matku. Matkám navíc nabízí významně méně zásahů, což je v Česku, kde se v porodnicích provádí nástřih hráze v několikanásobně vyšším počtu případů, než je ve světě běžné, a kde se u porodů stále nedodržují doporučení Světové zdravotnické organizace, velmi zásadní výhoda.

„Ohrazujeme se proti tvrzení ministra zdravotnictví a ministryně práce a sociálních věcí, že nepodporují porodní domy především kvůli bezpečnosti matky a dítěte. Je absurdní domnívat se, že žena, která se chystá porodit, nemá na mysli hlavně bezpečí svého dítěte a zcela jistě i své. Právo porodit podle svých představ a bez zásahů do intimity okamžiku zrození je v České republice neustále potlačováno, ať už vleklými soudy či pokutováním porodních asistentek, nebo znevažováním soudnosti žen, které se rozhodly porodit doma. Pokud nebude existovat alternativa k domácím porodům a k nemocnici, nebude naplněno právo žen na to rozhodnout se, jak a kde porodí,“ uvádí Michaela Trtíková Vojtková z Genderové odborné sekce Zelených

Na zacházení v českých porodnicích si stěžuje čím dál tím více žen. Soudních sporů, ve kterých se ženy a jejich rodiny domáhají svých práv, rovněž přibývá. Souběžně s tím roste i poptávka po péči samostatných porodních asistentek. „Strana zelených dlouhodobě podporuje respektující péči o těhotné a rodící ženy včetně vzniku porodních domů, které v Česku zoufale chybí,” doplňuje 2. místopředsedkyně Zelených Petra Jelínková.

Současná právní úprava možnost vzniku porodních domů sice připouští, ale s ohledem na to, že dosud žádný nevznikl, je zcela na místě žádat její přezkum. Apelujeme proto na ministra zdravotnictví, aby přehodnotil své a priori zamítavé stanovisko a podpořil Doporučení Rady vlády pro rovnost žen a mužů k samostatným porodním domům. „Pokud má pan ministr opravdu na srdci bezpečnost matek a dětí, měl by se přinejmenším zabývat také zahraničními zkušenostmi s fungováním porodních domů a názory porodních asistentek, které jsou nedílnou součástí odborné veřejnosti. V neposlední řadě by si měl vyslechnout názory žen, které český stát mnohdy vystavuje nevyžádané medicínské péči a nadměrným zásahům do porodu, za což je opakovaně kritizován OSN i Evropským soudem pro lidská práva,“ uzavírá Jelínková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině