Zelení: Lidovci nepodpořili prevenci násilí na ženách a domácího násilí, vláda musí jednat

10.02.2016 9:17

Vláda 8. února vyslovila souhlas s podpisem Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí (tzv. Istanbulské úmluvy).

Zelení: Lidovci nepodpořili prevenci násilí na ženách a domácího násilí, vláda musí jednat
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Úmluva by měla přinést důslednější ochranu obětí domácího násilí, sexuálního obtěžování či znásilnění. Strana zelených vyzývá vládu k zajištění rychlé ratifikace Istanbulské úmluvy, provedení příslušných legislativních změn a přijetí dalších opatření k prevenci domácího a genderově podmíněného násilí. Přijetí úmluvy nepodpořili ministři za KDU-ČSL: Pavel Bělobrádek a Marián Jurečka hlasovali proti, Daniel Herman se zdržel.

Organizace pomáhající obětem domácího a genderově podmíněného násilí usilují o podpis Istanbulské úmluvy ze strany ČR již téměř pět let. Po dlouhém čekání vláda na svém posledním jednání konečně vyslovila s podpisem úmluvy souhlas. Ratifikována by měla být v polovině roku 2018.

„Postoj lidoveckých ministrů považuji za výsměch všem, kteří se prevenci domácího a sexuálního násilí věnují. Jedná se o tisíce případů ročně, které policie řeší. A to je jen zlomek skutečného počtu, neboť na policii se obrátí jen malá část obětí. Výzkumy ukazují, že domácí násilí u nás zažívá každá třetí žena. Je proto zřejmé, že domácí a sexuální násilí je v naší společnosti velmi závažným problémem. Kroky vedoucí k lepší prevenci je potřeba přivítat, nikoli odmítat,” uvádí Monika Horáková, členka předsednictva SZ.

Genderově podmíněné domácí násilí (znásilnění, sexuální obtěžování či nebezpečné pronásledování) je podle SZ potřeba řešit komplexně od prevence na školách, přes zajištění dostatečného počtu azylových domů až po podporu specializace policie na řešení těchto forem násilí.

ČR patří společně například s Ázerbájdžánem, Bulharskem či Ruskem ke zbývajícím osmi zemím Rady Evropy, které úmluvu dosud nepodepsaly. Přestože většinu obětí tohoto násilí tvoří ženy, úmluva se vztahuje také na muže v rolích obětí. Úmluva požaduje zajištění dostupnosti sociálních služeb pro oběti, efektivní stíhání pachatelů či osvětu za účelem prevence.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.