Zelení: Rozhodování o změnách v síti poboček by nemělo probíhat od stolu

11.04.2023 4:31 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu politické strany k rušení poboček České pošty

Zelení: Rozhodování o změnách v síti poboček by nemělo probíhat od stolu
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Strana zelených zásadně nesouhlasí s návrhem rušení poboček České pošty, jak jej představila vláda. Ty jsou na mnoha místech Česka klíčovou službou pro místní obyvatele. Vyzýváme vládu k přehodnocení návrhu.

Jistě má probíhat debata, jak fungování pošty zlepšit a jak reagovat na změny, kterými tyto služby prochází v 21. století, včetně debaty, kolik má mít poboček a kde. Tato debata však musí být veřejná, mají do ní být zahrnuty místní orgány a případné změny se mají transparentně vyhodnocovat.

Způsob, jakým vláda důležité kroky projednává a schvaluje, oslabuje důvěryhodnost politiky. Podobně jako u jiných otázek, které se týkají každodenního života lidí, se klíčová rozhodnutí nedějí na základě podrobné veřejné debaty, analýzy a respektování odlišných podmínek v jednotlivých regionech. Pokud se na jedné straně bavíme o zlepšování života ve strukturálně postižených nebo ekonomicky slabších regionech, nelze z této debaty roli státních podniků jako Česká pošta vyloučit.

Rozhodování o změnách v síti poboček by měla vždy probíhat za účasti místních samospráv, nikoli od stolu. Už v roce 2017 jsme v rámci kampaně Pošťák není pojišťovák navrhovali úpravy fungování pošty. Měl by se také brát ohled na lidi, pracující na poště, kteří by se o rušení neměli dozvídat z médií. Už jen ze základní úcty k jejich práci.

Už v roce 2016 jsme téma České pošty začali řešit v kampani „Pošťák není pojišťovák“. V ní jsme nejen upozorňovali na špatné podmínky lidí, co pracují na poště, ale také navrhovali směry, kudy by se rozvoj a modernizace pošty měla rozvíjet. Zdá se, že v mnoha ohledech pošta a ti, co za ni byli zodpovědní, bohužel zaspali a teď se to snaží „řešit“ tupým rušením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…