Zelení: Silnice musí začít platit každý, kdo na nich vydělává

19.07.2017 9:02

„Silniční dopravci by měli platit zcela jednoznačně za každý ujetý kilometr, stejně jako platí poplatek za dopravní cestu každý, kdo přepravuje po železniční síti. Dnešní stav je otevřenou diskriminací železniční dopravy,“ říká Michal Berg, místopředseda Zelených.

Zelení: Silnice musí začít platit každý, kdo na nich vydělává
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Dnes dochází k nadměrnému zatížení a opotřebení silnic, které jsou téměř všechny „zadarmo“, a následné opravy platí z daní i důchodci, rodiny s dětmi a sociálně slabí. Proč tyto peníze nejdou raději třeba do školství, zdravotnictví nebo na rozvoj udržitelných forem dopravy, a poškození silnic neplatí ze svých zisků ten, kdo silnice poškozuje?

Statisíce kamionů na našich silnicích nejsou celospolečenským zájmem. Na straně dopravní lobby kope i odborář Středula, který by měl hájit obyčejné lidi včetně sociálně slabších, kteří dnes platí ze svých daní a nízkých mezd infrastrukturu těm, kteří jezdí po silnicích zadarmo.

Situace ve financování silniční infrastruktury je neúnosná. Až vyschnou evropské dotace, máme jen pár možností: zvýšit silniční daň a vybírat mýto ve větším rozsahu, zpoplatnit víc silnic a zvýšit poplatek za dálniční známku.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…