Zelení: Studenti liberecké textilky protestují, protože hejtman Půta zaspal

03.05.2023 11:02 | Tisková zpráva

Přeplněná gymnázia a jiné všeobecně zaměřené školy, nejsilnější ročník deváťáků. Problémy, které se daly předvídat dlouhé roky dopředu. Ovšem hejtman Půta je řeší až nyní, pět minut po dvanácté. Výsledkem jsou protesty kvůli zbrkle připravenému záměru.

Zelení: Studenti liberecké textilky protestují, protože hejtman Půta zaspal
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

V úterý 2. května k budově Libereckého kraje dorazil průvod studentek a studentů Střední průmyslově školy textilní v Liberci. Rozhořčil je záměr Libereckého kraje zrušit jejich školu, resp. sloučit se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou. V té souvislosti pak i odvolat ředitelku textilky Janu Kočí. Uvolněná budova textilní školy v ulici Tyršova by podle dosud neoficiálních informací mohla být následně využita pro zřízení nového technického lycea.

„Protesty studentů textilky jsou důsledkem toho, že vedení kraje v čele s hejtmanem Půtou při řízení středních škol naprosto zaspalo. Nepromyšlenost, nezvládnutá komunikace vedení Libereckého kraje směrem ke studentům, rodičům i zaměstnancům textilní školy. Takový konec si textilka nezaslouží,“ komentuje situaci Josef Šedlbauer, zastupitel Liberce za Zelené.

Hejtman Martin Půta ještě před pár měsíci, na oslavách 170. výročí založení liberecké textilky, pronesl tato slova:

„Liberec vyrostl na textilním průmyslu, proto je také naším zájmem zdejší textilní průmyslovku podporovat. Zvlášť teď, když je textil znovu na vzestupu a objevují se stále nové technologie. Je to naše povinnost stejně jako u sklářských škol. Oboje patří k tradici regionu, kterou je třeba zachovat.

Uběhlo 6 měsíců a hejtman textilku ruší.

„Je tu nejsilnější ročník deváťáků za poslední roky. To víme už cca 15 let, kdy se tato generace narodila. Stále větší podíl středoškoláků se hlásí na vysoké školy. Na to už mělo vedení kraje reagovat dávno a strukturu středních škol doplnit o školy typu gymnázií a lyceí, o které je největší zájem“, vysvětluje Radka Benešová, učitelka a členka výboru pro vzdělávání města Liberec. „Tohle se ale vedení kraje opravdu nepovedlo“, uzavírá.

Doplňující data:

V Česku připadá jedno místo na gymnáziu na 79 obyvatel. V Libereckém kraji je to hned 109 obyvatel. V Libereckém kraji je tedy o necelou třetinu menší podíl všeobecných středních škol než ve zbytku země.

Situace v Libereckém kraji je o to smutnější, že i samotné Česko vykazuje oproti vyspělým evropským státům ve struktuře středních škol značné nedostatky. Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal zdůrazňuje, že na gymnáziích a lyceích, tedy ve všeobecném vzdělávání, máme jen jednu třetinu středoškoláků. Zbylé dvě třetiny studentů jsou na odborných školách a učilištích. V zemích západní Evropy je přitom tento poměr ale přesně opačný.

Nedávná tisková zpráva Zelených k nedostatku míst na všeobecných středních školách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu