Zelení: V registru smluv nebudeme kontrolovat všechny smlouvy, přiznává ÚOHS

23.11.2015 16:50

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nemůže zajistit dostatečný dohled nad zveřejňováním smluv podle zákona o registru smluv.

Zelení: V registru smluv nebudeme kontrolovat všechny smlouvy, přiznává ÚOHS
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Vyplývá to z odpovědi úřadu na dopis senátora Libora Michálka (za SZ). Úřad uvedl, že bude smlouvy kontrolovat zpravidla jen na podnět třetí strany. Registrem smluv se bude na nadcházejícím jednání znovu zabývat Poslanecká sněmovna. Strana zelených (SZ) vyzývá poslance, aby odmítli změny, které do zákona prosadil Senát. Ten i přes nesouhlasné vystoupení zelených senátorů  vyňal ze zákona podmínku, že smlouvy, které nebudou v registru zveřejněny, budou neplatné a bez konzultace přiřkl dohled nad zveřejňováním smluv antimonopolnímu úřadu. To podle SZ popírá smysl celého zákona.

Podle Senátu má jako sankce při nezveřejnění smlouvy posloužit pouze pokuta, kterou ale ve výsledku stejně zaplatí stát. Kontrolu má zajišťovat ÚOHS, který se v návrhu vyskytl nově, a tak při projednávání neměli senátoři k dispozici přehled nákladů. Obojí je podle SZ nepřípustné. Michálek proto napsal předsedovi úřadu dopis, kde tyto informace požaduje.

“Senátoři, kteří navrhli, aby Váš úřad na dodržování zákona dohlížel, nepředložili k pozměňovacímu návrhu žádnou analýzu nákladů spojenou s výkonem dohledu,” uvedl v dopise adresovaném předsedovi ÚOHS Petru Rafajovi senátor Libor Michálek (za SZ). Dotazuje se na odhad nákladů na rozšíření působnosti úřadu při dohledu nad uveřejňováním smluv.

“Kontrola bude založena na incidenčním principu. Tzn. většina správních řízení bude zahájena na základě oznámení nebo podnětu třetích stran. Úřad bude tak zahajovat většinu řízení ex offo, tedy z úřední povinnosti. Část řízení bude též vedena v návaznosti na zákon o veřejných zakázkách a povinnosti zadavatelů veřejných zakázek vysoutěžené smlouvy uveřejnit na profilu zadavatele,” uvádí v odpovědi na Michálkův dopis 1. místopředseda ÚOHS Hynek Brom. Výdaje na zřízení 10 pracovních míst pro zajištění této agendy pak úřad odhaduje téměř na 10 mil. Kč.

“Skutečnost, že ÚOHS bude kontrolovat jen některé smlouvy, potvrzuje obavu, že dohled nebude účinný. Problém je v tom, že občan se může na smlouvu dotázat pouze tehdy, pokud ví o její existenci. To je samozřejmostí u výběrových řízeních, ale v případě smluv na nižší částky, kdy se o existenci smlouvy nemáme jak dozvědět, může smlouva zůstat navždy utajena. To udržuje vysoký korupční potenciál,“ uvádí senátor Libor Michálek (za SZ).

“Měli jsme návrh zákona, kde byla zajištěna úplná kontrola všech smluv občany a zdarma. Senát vytvořil paskvil, kdy se za vysoké peníze daňových poplatníků budeme kontrolovat jen jejich zlomek,” uvádí senátor Václav Láska (SZ).

Registr smluv v původní podobě bez pozměňovacího návrhu Senátu podpořili až na jednu výjimku pouze senátoři zvoleni za SZ. Pro zelené komunální politiky je otevřenost radnic běžnou praxí, smlouvy už několik let zveřejňují například v Opavě, městské části Brno-Jundrov či v Liberci.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.