Zelení: Vláda musí umožnit občanům v zahraničí hlasovat ve volbách do EP

27.03.2014 15:15

Zelení spustili internetovou petici, ve které vyzývají vládu, aby českým občanům žijícím v zahraničí umožnila účastnit se voleb do Evropského parlamentu (EP). Současná úprava zákona o volbách do EP jim totiž tuto možnost v podstatě upírá.

Zelení: Vláda musí umožnit občanům v zahraničí hlasovat ve volbách do EP
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

ČR je jednou z posledních čtyř členských zemí EU, které svým občanům pobývajícím v zahraničí neumožňují bez potíží naplňovat jejich základní volební právo garantované Listinou základních práv a svobod. Občané se mohou svým podpisem pod petici na adrese zeleni.cz/peticeEP připojit k výzvě zelených, kteří požadují, aby vláda zákon o volbách do EP upravila.

“Naši příznivci žijící v zahraničí se na nás obracejí s tím, že by nám rádi dali hlas v nadcházejících evropských volbách. Bohužel jim to ale česká legislativa bez komplikací neumožňuje. Dochází k paradoxní situaci, kdy například Brit pobývající v Česku může hlasovat pro britské kandidáty, Čech v Británii však možnost hlasování pro české zástupce nemá. Chceme, aby vláda urychleně prozkoumala možnost nápravy situace ještě do termínu konání voleb a připravila novelu zákona, kterou by umožnila občanům hlasovat pro české kandidátní listiny i mimo území České republiky. Je absurdní mluvit o povinné účasti ve volbách, když ani lidé, kteří o to skutečně stojí, tuto možnost nemají,” uvádí Ondřej Liška, předseda zelených a lídr ve volbách do EP.

Občané žijící nebo dočasně pobývající v zahraničí by podle petice mohli, stejně jako je tomu ve volbách do Poslanecké sněmovny, volit na zastupitelských úřadech a nemuseli tak kvůli volbám jezdit zpět do země.

“Nutnost občanů žijících v zahraničí složitě cestovat do České republiky, aby mohli uplatnit své volební právo pro české kandidátní listiny, je zásahem do ústavně zaručeného práva účastnit se na správě veřejných věcí svobodnou volbou svých zástupců,” uvedla právnička Michaela Suchardová, kandidátka zelených do EP.

Každý občan EU má možnost účastnit se voleb do EP, ale zatímco Belgičan žijící v ČR může volit svou domácí kandidátku, Čech v Bruselu může volit jedině kandidátku belgickou. Pouze v ČR, Irsku, Slovensku a na Maltě občané nemají jinou možnost než volit na území daného domovského státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…