Zelení: Zaváděný rejstřík skutečných vlastníků firem by měl být veřejný

18.10.2016 16:04

Zelení požadují, aby nový rejstřík skutečných vlastníků firem byl veřejný. Vláda tuto evidenci vlastníků právnických osob zřizuje jako nástroj v boji proti terorismu s tím, že přístup k rejstříku budou mít jen soudci, policie nebo centrální banka. V této podobě návrh prošel sněmovnou a nyní má o něm jednat Senát.

Zelení: Zaváděný rejstřík skutečných vlastníků firem by měl být veřejný
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Takový rejstřík je přitom podle Strany zelených zásadním nástrojem pro boj proti korupci a klientelismu. Bez znalosti skutečného vlastníka nelze garantovat, že prospěch z veřejné zakázky neplyne politikovi či úředníkovi, který o ní rozhodoval. Napojení firem s anonymními vlastníky na veřejné zakázky je přitom v Česku značný problém. Podle Transparency International ČR získaly v průběhu osmi let firmy s konečnými vlastníky z daňových rájů v tuzemsku veřejné zakázky za nejméně 244 miliard Kč.

“Veřejná kontrola je nejúčinnějším nástrojem v boji proti daňovým únikům a proti zneužívání veřejných prostředků. Platí jasné pravidlo, že stát nesmí obchodovat s firmami s nejasným vlastníkem,” upozorňuje předseda SZ Matěj Stropnický.

“Jde o implementaci nové směrnice EU proti praní špinavých peněz. Směrnice umožňuje státům vybrat si, zda rejstřík otevřou všem, nebo jen osobám, které prokážou oprávněný zájem. Česká vláda ale zvolila variantu, ve které bude rejstřík téměř hermeticky uzavřený. Veřejný rejstřík skutečných vlastníků firem se přitom rozhodli zavést už v Británii, Francii, Dánsku či Nizozemsku. Jedním z hlavních důvodů je posílení důvěry k podnikatelskému prostředí,” poznamenal Petr Kutílek, místopředseda SZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…