Zelení a Vinařská asociace ČR společně odmítli kontroverzní úpravu prodeje sudového vína

14.12.2016 6:34

Společné stanovisko Strany zelených a Vinařské asociace ČR

Zelení a Vinařská asociace ČR společně odmítli kontroverzní úpravu prodeje sudového vína
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Kontroverzní úprava prodeje sudového vína, kterou má dnes schvalovat Senát, má řadu závažných nedostatků. Tato novela zavádí pro prodej sudového vína jako jediné možné jednorázové obaly, tzv. bag-in-boxy, které představují nemalou ekologickou zátěž. Zároveň zakládá nerovnost před zákonem mj. pro výrobce tichého a šumivého vína, protože pro šumivé víno nemá platit povinnost uvádět původ hroznů na etiketě. Současně umožňuje prodejcům levného lahvového vína v supermarketech nadále skrývat informaci o původu vína mimo zorné pole zákazníka, a klamat tak konečného spotřebitele.

Lze se právem obávat, že návrh zákona poškodí malé vinaře a neochrání dostatečně spotřebitele před falšovanými víny. Velice nedůvěryhodně působí zejména fakt, že odhady černého trhu s vínem vycházejí ze studie, kterou Svaz vinařů ČR odmítá předat dokonce i zákonodárcům. A právě výsledky této studie vytvořily tlak na to, aby se problém falšování řešil pouze v souvislosti se sudovým vínem. Je přitom dobře známo, že drtivá většina všech případů falšování padá na hlavu několika málo stále stejných firem.

Strana zelených a Vinařská asociace ČR proto žádají senátorky a senátory, aby podpořili usnesení senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, které doporučuje návrh zákona zamítnout.

Matěj Stropnický
předseda Strany zelených

a

Josef Valihrach
za vedení Vinařské asociace ČR

Vinařská asociace ČR je sdružení malých a středních vinařů. Josef Valihrach je pak trojnásobným držitelem titulu Vinař roku. V roce 2014 jeho víno zvítězilo v prestižní soutěži Chardonnay du Monde, nejstarší světové přehlídce vín odrůdy Chardonnay.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…