Zelení chtějí, aby kraji i nadále vládla koalice Starostů a Změny pro LK

07.12.2014 14:26

Krajská konference Strany zelených proběhla 6.12. v České Lípě. Konference jako nejvyšší orgán v kraji zavázala vedení a zastupitele SZ k jednání o krajské vládě, na které by se podíleli pouze Starostové a Změna pro Liberecký kraj. Pokud se taková jednání nepodaří dovést ke zdárnému závěru, přejde Strana zelených do opozice.

Zelení chtějí, aby kraji i nadále vládla koalice Starostů a Změny pro LK
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Strana zelených má v krajském zastupitelstvu pět svých členů, zvolených za uskupení Změna pro Liberecký kraj.

Na konferenci byl odvolán z funkce krajského předsedy Josef Jadrný a novým předsedou se stal Josef Šedlbauer. Ten byl zároveň pověřen jednáním o nové krajské koalici. Josef Jadrný se z jednání omluvil kvůli zdravotní indispozici, o návrhu na svoje odvolání byl však informován předem. "Josef Jadrný byl odvolán především v souvislosti se svým jednáním při odvolávání Zuzany Kocumové z Rady Libereckého kraje. Zároveň ale Josefovi Jadrnému patří poděkování za jeho dlouholetou práci pro Stranu zelených", říká Ivana Jablonovská, místopředsedkyně krajské organizace.

"Funkce se ujímám na přechodnou dobu, na jaře příštího roku proběhne řádná volební konference", zdůraznil nový předseda krajské organizace SZ J. Šedlbauer a dále shrnul, s jakým cílem vstupuje do jednání o krajské koalici: "Do krajského zastupitelstva jsme byli zvoleni na společné kandidátce s hnutím Změna a toto spojenectví nebudeme rušit. Jsem přesvědčen, že nejlepší variantou pro příští roky stále zůstává koalice, která se obejde bez ODS, ČSSD a KSČM, které více či méně společně vládly Libereckému kraji posledních dvacet let. Je jasné, že po odvolání Zuzany Kocumové na návrh Starostů nebude snadné dát rozbitou koalici zpátky do pořádku, ale musíme se o to pokusit. Je možné, že to nevyjde, možné je i to, že někteří  zastupitelé Strany zelených nebudou rozhodnutí krajské konference respektovat a budou jednat sami za sebe. Na tom důležitém jsme se ale dnes shodli: Strana zelených jako celek ctí svoje závazky."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…