Zelení nabízejí plán a zkušenosti na pomoc osiřelým dětem

16.09.2018 22:01

Strana zelených považuje pomoc bližním v nouzi za základní hodnotu evropské kultury, a proto podporuje pomoc alespoň padesáti dětem z uprchlických táborů, které přišly o rodiče.

Zelení nabízejí plán a zkušenosti na pomoc osiřelým dětem
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Podmínky těchto zařízení jsou pro děti bez rodičů zcela nevyhovující, Česká republika přitom má dostatečné kapacity na to, aby se o tyto děti postarala a ulehčila evropským zemím, které už situaci intenzivně řeší.

„Dostatek míst pro padesát dětí v urgentní situaci v Česku rozhodně dokážeme najít. Část kapacit mohou pokrýt dětské domovy v Praze a všímáme si také čím dál většího počtu rodin, které se hlásí, že by byly ochotné vzít si děti k sobě domů. V úterý se chystáme Radě hlavního města předložit návrh usnesení, ve kterém Praha nabídne koordinaci přijetí dětí a sdílení své praxe s integrací, zejména výborných zkušeností s integrací osob syrského původu,“ uvádí Ondrej Mirovsky, lídr pražské zelené kandidátky.

Při přijetí těchto dětí mohou pomoci i neziskové organizace, které mají také praxi s hledáním náhradních rodin a usnadňováním integrace. „Tvrdí-li Andrej Babiš, že je třeba starat se o místní děti, měl by především více podporovat pěstounskou péči a snadnější proces adopcí a vedle toho posilovat respekt k občanské společnosti. Dětské domovy by nemusely být plné, kdyby se vláda více zasadila o rozšíření a vyšší kvalitu náhradní rodinné péče,“ doplňuje Petra Jelínková, 2. místopředsedkyně Zelených.

V pomoci dětem, které ztratily rodinu ve válečných konfliktech a prošly si cestou do uprchlických táborů jen těžko představitelným strádáním, se chce angažovat řada českých rodin i rodin přistěhovalců, kteří se u nás již úspěšně integrovaly. Pěstounům i případným adoptivním rodičům musíme poskytnout podporu ze strany dětských psychologů a dalších odbornic a odborníků, kteří dětem pomohou vyrovnat se s traumatickými zkušenostmi, hladce se integrovat do české společnosti a zároveň si udržet kontakt se svou identitou.

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.