Zelení, to je ekonomicky zodpovědná politika, která respektuje ochranu přírody

01.10.2021 20:33 | Ze sítí

Koronakrize ukázala, že mnohé oblasti naší ekonomiky nefungují správně. Klimatická krize na ni bude působit ještě větší silou.

Zelení, to je ekonomicky zodpovědná politika, která respektuje ochranu přírody
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Stále více lidí si uvědomuje, že neomezený růst nevede ke spokojené a udržitelné společnosti, ale k závažným sociálním a environmentálním problémům. Proto musíme změnit způsoby, na co se naše hospodářství zaměřuje a jak funguje, a vrátit veřejné rozpočty do rovnováhy. To je mimo jiné i věc, kterou nám doporučují mezinárodní instituce jako OECD. Dlouhodobě stabilní veřejné finance jsou základ, bez kterého můžeme na udržitelnou ekonomiku zapomenout.

1. Jasným nastavením pravidel chceme směrovat hospodářství směrem k nízkouhlíkové ekonomice s vysokými sociálními standardy. Růst sám o sobě nesmí být cílem – cílem je kvalitní život.

2. Daňoví poplatníci každoročně přicházejí o miliardy v důsledku daňových úniků a agresivního vyhýbání se daňovým povinnostem. Zintenzivníme boj s daňovými ráji.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29730 lidí

3. Musíme konsolidovat státní rozpočet. Po zásahu ANO, ODS, KSČM a SPD do daně z příjmů čelíme hlubokým deficitům. Obnovíme proto míru zdanění na úroveň, která byla do roku 2019, s tím rozdílem, že snížíme zdanění práce těch, kdo vydělávají méně.

4. Ekologické chování se musí vyplatit, naopak znečišťovatelé musí platit. Na klimatická opatření nesmí doplatit ti nejzranitelnější, naopak – peníze ze zdanění emisí uhlíku musí z většiny směřovat do kapes občanů.

5. Odsouvání řešení změn klimatu je nezodpovědné, protože čím později budeme potřebné změny provádět, tím dražší to bude. Právě nyní musíme co nejlépe využít peníze z evropských fondů, abychom modernizovali naše hospodářství, energetiku nebo dopravu. Pomůžeme tak klimatu a zlepšíme život nám všem.

Chcete, aby stát hospodařil zodpovědně? Volte číslo 1, volte Zelené. Více o tom najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.