Zelení v europarlamentu prosadili zastavení dotací Babišovi

14.12.2018 9:15

Frakce Zelených v Evropském parlamentu prosadila na program debatu o střetu zájmů Andreje Babiše ve věci čerpání dotací firem z holdingu Agrofert. Evropská komise na základě tohoto podnětu oznámila, že zastaví všechny dotace pro Agrofert.

Zelení v europarlamentu prosadili zastavení dotací Babišovi
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

„Občané nechtějí, aby politici jako Babiš používali Evropskou unii jako svůj bankomat. Lidé chtějí transparentnost a zodpovědnost,“ uvedl nizozemský europoslanec za Zelené Bart Staes.

Členové klubu Zelených i řada dalších europoslanců se domnívají, že Babiš jako premiér rozhoduje mimo jiné o zemědělských prioritách české vlády a že je stále spojen s Agrofertem, a proto by neměla podle nich firma mít nárok na podporu z evropských fondů.

Podobný názor dala koncem listopadu najevo i právní služba Evropské komise, která situaci pro tento unijní orgán analyzovala. „Pokud nebude situace uspokojivě vysvětlena, prostředky vypláceny nebudou,“ řekl komisař pro rozpočet Günther Oettinger. V lednu navíc budou všechny dotce Agrofertu podrobeny auditu.

Spolupředseda evropských Zelených Reinhard Bütikofer se v diskusi obořil na zástupce liberálů (ALDE), do které patří ANO, a kteří Babiše hájili. „Pokud zde někdo tvrdí, že kritika pana Babiše poškozuje jméno České republiky, pak je to slovy Shakespeara ‚šílenství‘. Nikdo soudný neztotožnuje Babiše s Českem,“ uvedl v debatě Bütikofer. „Ještě šílenější zde je, jak se miliardáře zastávají čeští komunisté, kteří jinak velkému kapitálu nemohou přijít na jméno,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…