Zelení zahájili kampaň za zachování územních limitů těžby uhlí

23.04.2015 13:04

Vláda má v nadcházejících měsících jednat o aktualizaci Státní energetické koncepce (ASEK) a s ní souvisejícím návrhu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka na prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí.

Zelení zahájili kampaň za zachování územních limitů těžby uhlí
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Kvůli prolomení mají o střechu nad hlavou přijít desítky rodin a má být zbouráno na 180 domů v obci Horní Jiřetín. Strana zelených (SZ) proto spustila informační kampaň za zachování limitů a představila petici, kterou podepsali senátoři za SZ. Zelení tímto způsobem chtějí upozornit na aktivity uhelné lobby, která na své straně má i odbory manipulující s čísly o zaměstnanosti.

Kampaň má za cíl informovat veřejnost o hrozbě prolomení limitů, která je zcela bezprecedentním zásahem do práv lidí na vlastní domov. Součástí kampaně budou informační letáky, odborné besedy i akce a happeningy v regionech. Aktuální informace budou průběžně zveřejňovány na webu www.zachovejmelimity.cz.

“Prolomení limitů je naprosto nepřípustné. Uhlí, které je pod zemí, nepatří těžařské lobby, ale všem občanům tohoto státu. Není v jejich zájmu ho rychle vytěžit a prohnat komíny elektráren, jejichž výroba  jde na vývoz. Tlak, který vytváří uhelná lobby a ministr Mládek, vrhá do nejistoty a strachu nejen místní obyvatele, kteří se bojí o střechu nad hlavou, ale i horníky, kteří nemají záruku pracovního místa. Řešením celého problému jsou investice do obnovitelných zdrojů a zateplování, s tím spojená tvorba pracovních míst, rekvalifikace a posílení odvětví jako je měkký turismus. Kampaň má veřejnost o tomto problému informovat a prostřednictvím petice tyto informace chceme přinést i na úroveň vlády a parlamentu,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně SZ.

V masivní komunikaci ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), těžařů i odborů padá řada zavádějících informací a čísel. Podle dostupných analýz je však těžba nevýhodná jak z pohledu energetického, sociálního, ekonomického i zdravotního. Jenom externality související se zdravotními dopady jsou nejnižším odhadem vyčísleny na částku bezmála půl bilionu korun, jiné odhady započítávající další aspekty hovoří dokonce o 1,3 bilionu. MPO si bez účasti dalších subjektů jako je Ministerstvo životního prostředí, zadalo zpracování studie ekonomických dopadů prolomení limitů firmou PWC, v jejímž zadání ale chybí právě externality související se zdravotními dopady.

“Prolomení těžebních limitů spojené s rozšířením povrchových dolů by bylo jen těžko ospravedlnitelným zásahem do života obyvatel nejen daných lokalit ale i širokého okolí. Zároveň by zásadním způsobem byla zdevastována tamější příroda a nenávratně zničeny významné kulturní památky,“ uvádí senátor Václav Hampl.

Petici za zachování limitů podepsali předsedkyně SZ Jana Drápalová, starosta Horního Jiřetína za SZ Vladimír Buřt a senátoři zvolení za zelené Eliška Wagnerová, Jitka Seitlová, Václav Hampl, Libor Michálek a Václav Láska. Petice je adresována členům vlády, především ministrům průmyslu a obchodu a životního prostředí. Lidé se k petici mohou připojit buď během května a června v ulicích českých měst nebo on-line na adrese www.zachovejmelimity.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.