Zeman: Čeští vojáci v Afghánistánu jsou cosi jako předsunutá hlídka

25.01.2014 15:37

Poprvé v historii navštívil prezident České republiky Afghánistán a podpořil české vojáky

Zeman: Čeští vojáci v Afghánistánu jsou cosi jako předsunutá hlídka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident republiky Miloš Zeman navštívil ve dnech 24. a 25. ledna 2014 Afghánskou islámskou republiku. V pátek dne 24. ledna se prezident republiky zúčastnil setkání s českými vojáky Úkolového uskupení Armády České republiky ISAF na základně v hlavním městě Kábulu. Prezident republiky vysoce ocenil české vojáky působící v Afghánistánu. „Uvědomuji si, že čeští vojáci jsou cosi jako předsunutá hlídka," prohlásil prezident republiky s odkazem na boj proti mezinárodnímu terorismu. Jeho průniku brání podle prezidenta republiky právě čeští vojáci.  V následné diskusi podpořil prezident republiky zahraniční vojenské mise. „Prevence je vždy levnější než následná obrana," uvedl. „Zahraniční mise mají zabránit rozpoutání nějakého velkého požáru," upozornil prezident republiky s tím,  že je jednoznačným podporovatelem těchto misí. Prezident republiky následně dekoroval prapor ÚU AČR ISAF stuhou prezidenta republiky. Českým vojákům předal prezident republiky dárkové balíčky obsahující kvalitní české potraviny a filmy na DVD.

V sobotu dne 25. ledna prezident republiky na základně v Kábulu zavítal do vojenské kaple, kde předal českým vojákům svíčku od sester z řádu Karmelitek. Následně navštívil nemocnici, kde měl prezident republiky možnost se seznámit s prací českých lékařů, záchranářů a zdravotních sester na oddělení pohotovosti. Po návštěvě nemocnice uctil prezident republiky Miloš Zeman památku padlých u pomníku před velitelstvím ISAF a US sil v Afghánistánu. Prezident republiky se během své návštěvy v Afghánistánu setkal  také s prezidentem Afghánské islámské republiky panem Hamidem Karzáím. Po setkání obou představitelů bylo podepsáno memorandum, které umožní historicky první výstavu buddhistických památek Afghánistánu v Národním muzeu ČR, jež byly objeveny na území Afghánistánu českými archeology.

Na závěr své dvoudenní návštěvy v Afghánistánu se prezident republiky Miloš Zeman setkal s českými vojáky 1. strážní roty BAF Úkolového uskupení Armády České republiky ISAF v Bagramu. Během své diskuse vyjádřil velkou podporu a poděkování našim vojákům a předal jim dárkové balíčky.

V sobotu v podvečerních hodinách prezident republiky Miloš Zeman odcestoval zpět do České republiky. Prezidenta republiky po celou dobu jeho návštěvy Afghánské islámské republiky doprovázel pan Vlastimil Picek, ministr obrany vlády České republiky, genpor. Petr Pavel, náčelník Generálního štábu Armády České republiky, a pan Miroslav Kosek, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky v Afghánské islámské republice.

Projev prezidenta republiky během setkání s českými vojáky Úkolového uskupení AČR ISAF

Dobrý večer, dámy a pánové,

především bych se chtěl omluvit za to, že přijíždím s určitým zpožděním. Měl jsem tady být už v listopadu, kdy jsem si zranil koleno, pak v prosinci, kdy mně lékaři kvůli kolenu zakázali. Abych to alespoň trochu napravil, dovolili jsme si Vám přivést drobné dárky. Potravinové balíčky s českým chlebem, právě včera upečeným v Pelhřimově. Samozřejmě tam není jenom chléb. Panu plukovníkovi jsme přivezli rovněž příslušný dárek, protože o něm víme všechno. Kromě toho máme DVD s českými filmy a některé další věci.

Uvědomuji si, že čeští vojáci jsou cosi jako předsunutá hlídka. Hlídka, která je velice vzdálená od své země, ale která brání zájmy České republiky právě proto, že v Afghánistánu se zformovala teroristická organizace Al-Kajda a právě proto, že tato organizace vysílá své buňky do celého světa včetně Evropy. Snad si vzpomenete na výbuchy v Londýně či Madridu. Kdybych měl mluvit o jiných kontinentech, tak například výbuchy v Bombaji, i když indická armáda se vůbec afghánského konfliktu neúčastní.

Z toho vyplývá, že Vaše přítomnost tady výrazně snižuje spolu s ostatními spojeneckými vojáky riziko, že některá z buněk Al-Kajdy pronikne do Prahy nebo jiného místa České republiky. Za to bych Vám chtěl velice poděkovat, a proto jsem, byť s mírně zraněným kolenem a s hůlkou, mezi Vámi.

Pokud jde o politickou část mých jednání s panem prezidentem Karzáím, tu ponechám až na Vaše případné dotazy, protože my politici se velmi rádi rozhovoříme o významu politických jednání, ale nejsou-li tato jednání podepřená reálnou přítomností na území dané země, tak většinou končí ve frázích a nikoli v reálných skutcích.

Děkuji Vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hrad.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL