Zeman: Jsem přesvědčen, že jaderná energetika má rostoucí místo v energetickém mixu

27.03.2014 17:20

Proslov prezidenta republiky u příležitosti slavnostního otevření Střediska pro civilní jadernou spolupráci.

Zeman: Jsem přesvědčen, že jaderná energetika má rostoucí místo v energetickém mixu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Je mi velkou ctí, že jsem mohl spolu s Vámi přestřihnout tuto pásku a věřím, že centrum mírového výzkumu jaderné energie bude dalším důkazem přátelství a spolupráce mezi Spojenými státy americkými a Českou republikou v technologické oblasti.

Jsem přesvědčen, že jaderná energetika bude mít rostoucí místo v energetickém mixu, mimo jiné i z ekologických důvodů, protože není producentem skleníkových plynů. Chtěl bych při této příležitosti zdůraznit, že nepokládám za správné, aby se přehnaně zvyšoval podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu. Jednak proto, že to jsou zdroje nestabilní, a za druhé proto, že to jsou zdroje drahé, subvencované. Těmito subvencemi jednak vysávají státní rozpočet a jednak zvyšují ceny elektřiny jak pro domácnosti, tak pro výrobce. Konec konců Spojené státy americké mají energii podstatně levnější než Evropská unie a je to také vidět na růstu jejich ekonomiky.

Závěrem mi dovolte jednu vzpomínku. Kdysi jsem se zabýval předvídáním technického rozvoje, „technological forecasting“, a tam se tvrdilo, že za dvacet let bude komerčně využitelná jaderná fúze. V roce 1960 se říkalo, že to bude v roce 1980. V roce 1970 se říkalo, že to bude v roce 1990. Byla to taková prognostická konstanta, vždy to bylo dvacet let. Není to samozřejmě ani dnes.

Protože člověk má mít veliké cíle, dovolte mi závěrem vyjádřit naději, že možná právě na tomto pracovišti mladý fyzik získá Nobelovu cenu za fyziku v této oblasti a po panu Heyrovském se tak Česká republika opět zařadí do skupiny nositelů Nobelových cen v tomto oboru.

Přeji všem pracovníkům plný úspěch, radost z práce a tím radost ze života.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Středisko pro civilní jadernou spolupráci, Praha, 26. března 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.